Προσωρινή αναστολή των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245
Φώτο Αρχείου / Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245) / Πηγή: Turkish Navy

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, διακόπτοντας προσωρινά την ερευνητική δραστηριότητα στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Σημειώνουμε ότι η Τουρκία δεν ανανέωσε την Navtex, με σκοπό την συνέχιση της ερευνητικής δραστηριότητας του σκάφους πλησιέστερα στο Καστελόριζο και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μέχρι και τα 6 μίλια από τις ακτές του, δηλαδή μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak η απόφαση για τη μη ανανέωση της Navtex ελήφθη λόγω των συνομιλιών που διεξάγουν οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας στο Κας

Ο Ακάρ την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας βρέθηκε στο Κας σε μη προγραμματισμένη επίσκεψη, με αφορμή μνημόσυνο ταγματάρχη του πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Μάλιστα ο Ακάρ σε δηλώσεις του είπε: «είμαστε υπέρ του διαλόγου και της καλής γειτνίασης. Αναμένουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά».

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, έχει ψηλό συμβολισμό και «μήνυμα» προς την Ελλάδα, με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο, στο πλαίσιο των εορτασμών της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.

Αργότερα ο Ακάρ επανήλθε με νεότερες δηλώσεις επαναφέροντας το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μαζί και του Καστελόριζου.

Επανάφερε μάλιστα το θέμα της παρουσίας της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και μίλησε για την «αμυντική συνεργασία» της Ελλάδας με τη Γαλλία, κάτι που αποδεικνύει ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως με τη Γαλλία, είναι παράγοντας που κάνει πιο περίπλοκη και επικίνδυνη την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δείτε ακόμα...