Αποφασισμένη να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τις ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις στην περιοχή, με τη λογική της «ολιστικής προσέγγισης» και των «αλληλένδετων ζητημάτων», που σημαίνει αντικειμενικά εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, είναι η Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μιλώντας στην επιτροπή της τουρκικής βουλής για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε στις συνομιλίες στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», λέγοντας ότι «στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα, εντείναμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της θετικής ατζέντας και καταστήσαμε πιο λειτουργικούς τους μηχανισμούς διαλόγου μας. Με βάση τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, θέτουμε υπόψη της ελληνικής πλευράς την προσδοκία μας η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι η λεγόμενη θετική ατζέντα αξιοποιείται ως το προπέτασμα καπνού για τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις και οδηγούν σε λύσεις συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των ενεργειακών μονοπωλίων και σε βάρος των λαών.
Παραπέρα, ο Φιντάν είπε ότι «η τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης και οι ομοεθνείς μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα», βάζοντας για μία ακόμη φορά ζήτημα ύπαρξης τουρκικής μειονότητας. «Παρακολουθούμε την επίλυση των προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης, με τους εκπροσώπους της οποίας συναντηθήκαμε πρόσφατα. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να προστατεύουμε με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, επιδείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό», είπε.
Στις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω «διπλωματικών πηγών».
Χωρίς να αμφισβητεί στο παραμικρό τη διαδικασία του «διαλόγου», που προωθούν ΗΠΑ – ΕΕ και επιτρέπει στην Τουρκία να απλώσει την βεντάλια των διεκδικήσεών της, το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η ατζέντα ήταν ίδια όπως ακριβώς και στις προηγούμενες συναντήσεις», όπως διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση, το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, δηλαδή πρακτικά όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών.
Σχετικά με τις αιτιάσεις για τουρκικές μειονότητες, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείας: Αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα» και ότι «η πάγια αναφορά εκ μέρους της Τουρκίας σε ανύπαρκτη εθνική μειονότητα αντίκειται στην οφειλόμενη πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως «τα περί “τουρκικής μειονότητας” είναι ανιστόρητα και δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται “τουρκική”, αλλά μουσουλμανική μειονότητα». Πρόσθεσε ακόμη πως «δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως η Τουρκία έχει αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη στάση», χωρίς όμως και αυτός να αμφισβητεί τη συμμετοχή της κυβέρνησης στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.