Προβλήματα και Υποχρεώσεις των Στελεχών των Ε.Δ.

Στρατός γυναίκες
Πηγή: Eurokinissi

Είναι γνωστό σε όσους έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και ιδιαίτερα στα στελέχη τους ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς λειτουργίας τους είναι πολύ σφικτό. Οι εργασιακές σχέσεις διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων εργαζομένων. Η πειθαρχία και η ιεραρχία είναι απόλυτες, χωρίς τη δυνατότητα αντίρρησης. Τα στελέχη εργάζονται σκληρά, πολλές ώρες την ημέρα, μέσα σε αντίξοες και τραχιές συνθήκες, με συχνές μεταθέσεις που δυσκολεύουν την κανονικότητα της οικογενειακής τους ζωής. Επιπλέον, τους στερούν τη δυνατότητα να ζήσουν σε κατάλληλη για τις σύγχρονες ανάγκες στέγη και αυτή, εάν βρεθεί, είναι υπερτιμημένη. Σημαντικό πρόβλημα είναι η μη συνυπηρέτησή τους με τις εργαζόμενες συζύγους τους, παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αφού είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν διπλές κατοικίες, περιορίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις κουτσουρεμένες αποδοχές τους. Το άδικο σύστημα μοριοδότησής τους έχει επιπτώσεις στη ζωή τους, την οικογένεια και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Η ελάχιστη οικονομική κάλυψη της συχνής υπερωριακής απασχόλησης και οι δαπάνες για ένδυση-υπόδυση είναι σοβαρό ηθικό και οικονομικό πρόβλημα.

Τα παραπάνω προβλήματα και πολλά άλλα δημιουργούν δικαιολογημένες ανησυχίες στα στελέχη των ΕΔ και επιδρούν αρνητικά στην επαγγελματική, την προσωπική και την οικογενειακή τους ισορροπία. Η ασφυκτική περιχαράκωση στις εργασιακές τους σχέσεις δεν επιτρέπει ποιότητα στην προσωπική τους ζωή. Είναι σε όλους γνωστό ότι αυτό αποσκοπεί στην ιδεολογική τους θωράκιση, προκειμένου να αποκοπούν από τις λαϊκές τους ρίζες και να χειραγωγηθούν πιο εύκολα στο πνεύμα και τις δομές των ευρωατλαντικών «αιμοσταγών συμμαχιών». Βέβαια τα τελευταία χρόνια τα πράγματα καλυτερεύουν με τους αγώνες των ίδιων και των συνδικαλιστικών τους ενώσεων. Ο ρόλος του συνδικαλισμού είναι κυρίαρχος. Όμως, ο εναγκαλισμός συγκεκριμένων πρωτοβάθμιων σωματείων με τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής είναι πολιτικά καταδικαστέος και δεν συνάδει με την ιστορία των ΕΔ και το λαϊκό πατριωτισμό των στελεχών τους. Την πραγματική πληροφόρηση τα κόμματα τη λαμβάνουν από την ΠΟΕΣ και τα 23 δευτεροβάθμια σωματεία της, τα οποία εκπροσωπούν πολλές χιλιάδες στρατιωτικούς σε όλη την Ελλάδα.

Το πραγματικό, όμως, ενδιαφέρον για τα προβλήματα των στρατιωτικών (στελεχών- κληρωτών) και τη λύση τους δείχνει μόνο το ΚΚΕ. Αυτό αποδεικνύεται από τις 100 και πλέον ερωτήσεις των βουλευτών του, σε κρίσιμα αιτήματα όπως:

  • Η πλήρης αποκατάσταση μισθών και συντάξεων.
  • Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
  • Η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών κ.α.

Εκτός, όμως, από τα δικαιώματα υπάρχουν και υποχρεώσεις, ειδικότερα για τους εν ενεργεία συναδέλφους, όπως:

  • Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας μας μέχρι τέλους.
  • Να μην επιτρέπουμε το προσωπικό των ΕΔ να χρησιμοποιείται ως δύναμη καταστολής εναντίον του λαού.
  • Να διεκδικούμε υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εκπαίδευσης.
  • Να επιδιώκουμε την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας για εμάς και τους υφισταμένους μας κ.α.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα μας, έστω και αν οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι δήθεν οι ΗΠΑ με τις βάσεις τους και το ΝΑΤΟ με την ΕΕ διασφαλίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Για τους λόγους αυτούς ο λαός μας και ιδιαίτερα εμείς, τα στελέχη των ΕΔ εν ενεργεία και αποστρατεία, πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας μέχρι να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου και να αποδεσμευτούμε τώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

                                                                                                            Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Δείτε ακόμα...