Προϋπολογισμούς «πολέμου» για στήριξη του Κιέβου προετοιμάζουν τα κράτη του ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας

Σε μακροπρόθεσμα σχέδια στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας και σε ενίσχυση του Ταμείου Βοήθειας του ΝΑΤΟ προχωρούν οι «δυτικές» δυνάμεις, ενώ συνεχίζονται σε ΗΠΑ και ΕΕ οι δυσκολίες και τα παζάρια για την έγκριση μεγάλων πακέτων στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ελλειψη κατευθυνόμενων αντιαεροπορικών πυραύλων αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας, Γ. Ιχνάτ, σε μια φάση που τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσπαθούν να επιταχύνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ενώ στις ΗΠΑ ακόμη δεν έχει εγκριθεί το στρατιωτικό πακέτο των 61 δισ. δολαρίων που έχει καταθέσει στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Η Ουκρανία έχει ξοδέψει ένα σημαντικό αποθεματικό για αυτές τις τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν», από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες, δήλωσε.

Το Κίεβο περιμένει ότι οι καθυστερήσεις σχετικά με τα «δυτικά» πακέτα βοήθειας θα επιλυθούν σύντομα καθώς οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαρτώνται από τις «δυτικές» προμήθειες, είπε ο Ιχνάτ.

«Εχουμε όλο και περισσότερο δυτικό εξοπλισμό σήμερα και, κατά συνέπεια, χρειάζεται συντήρηση, επισκευή, ενημέρωση, αναπλήρωση και αντίστοιχα πυρομαχικά», εξήγησε.

Στο μεταξύ, οι «New York Times» ανέφεραν το Σάββατο ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου προειδοποίησαν πως η προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων «Patriot» θα μπορούσε σύντομα να είναι «μη βιώσιμη», καθώς ένας πύραυλος κοστίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 2 και 4 εκατ. δολαρίων.

Η Ουκρανία περιμένει επίσης να αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση από το πακέτο 50 δισ. ευρώ από την ΕΕ ως το 2027, την έγκριση του οποίου μπλόκαρε η Ουγγαρία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη. Το θέμα θα συζητηθεί σε νέα σύνοδο, στις αρχές Φλεβάρη.

«Σημάδια» ότι η Ουγγαρία μπορεί να άρει το «βέτο» της για το πακέτο 50 δισ. ευρώ της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η χρηματοδότηση επανεξετάζεται ετησίως, ανέφερε ρεπορτάζ του «Politico».

Η Βουδαπέστη ενδέχεται να άρει το «βέτο» της υπό την προϋπόθεση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει ομόφωνα τη χρηματοδότηση σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Αυτό θα έδινε στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, τη δυνατότητα να εμποδίζει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ουκρανία κάθε χρόνο και να παζαρεύει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες για τους μονοπωλιακούς ομίλους της χώρας του.

Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι μια ετήσια έγκριση δεν θα μπορούσε να προσφέρει προβλεψιμότητα στην Ουκρανία. Ως εναλλακτική, η ΕΕ προετοιμάζει μια αποθεματική διευκόλυνση για να παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια έως και 20 δισ. ευρώ, η οποία θα επιτρέψει να παρακαμφθεί το «βέτο» της Ουγγαρίας.

Αυξάνονται οι συνεισφορές στο Ταμείο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα ενισχύουν τις «προσφορές».

Η Σουηδία θα παράσχει περίπου 5 εκατ. δολάρια στο Ταμείο Συνολικής Βοήθειας του ΝΑΤΟ (CAP) για την Ουκρανία. «Αυτή η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, φαρμάκων, καυσίμων, αποναρκοθέτηση και εκπαίδευση προσωπικού», ανέφερε η σουηδική πρεσβεία στην Ουκρανία.

Προηγουμένως είχε αναφερθεί ότι Ουκρανία και Σουηδία συζητούν για συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας και για πιθανή μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών «Gripen» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σουηδός ΥΠΕΞ δήλωσε πρόσφατα πως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Σουηδίας τα επόμενα χρόνια θα είναι η στήριξη της Ουκρανίας.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, κατά την επίσκεψη της ΥΠΕΞ στο Κίεβο, ότι θα παράσχει 37 εκατ. δολάρια στο Ταμείο του ΝΑΤΟ για να αγοράσει συστήματα ανίχνευσης drones για την Ουκρανία.

Από το 2022, η Εσθονία έχει παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ και θα διαθέτει το 0,25% του ΑΕΠ της για τον σκοπό αυτό τα επόμενα 4 χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της, Κ. Κάλας.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση και τον διάδοχό του, Γκραντ Σαπς, ότι η χώρα κινδυνεύει να «μείνει πίσω» στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, επειδή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί προϋπολογισμός στρατιωτικής βοήθειας για την περίοδο 2024 – 2025, μετέδωσε ο «Guardian».

Ο Γουάλας είπε ότι είχε ζητήσει τον Ιούνη, πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, μεταξύ 2,3 δισ. (το τρέχον ετήσιο επίπεδο) και 2,6 δισ. λιρών για χρηματοδότηση για την Ουκρανία, αλλά έκτοτε δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση.

«Εάν δεν αρχίσουμε να ανακοινώνουμε σύντομα, θα μείνουμε πίσω από πολλούς από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας που μας έχουν ήδη ξεπεράσει στην υποστήριξη» της Ουκρανίας, δήλωσε.

Σε απάντηση, ο Σαπς αρνήθηκε να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό, ωστόσο είπε ότι ο Γουάλας «δεν θα απογοητευτεί και δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ».

Ο «σκιώδης» υπουργός Αμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλεϊ, πίεσε επίσης για το θέμα, προειδοποιώντας ότι «η τρέχουσα βρετανική στρατιωτική βοήθεια εξαντλείται σε λίγες εβδομάδες» και υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει από τον Νοέμβρη μια νέα δέσμευση χρηματοδότησης. Ο Σαπς, ωστόσο, τόνισε ότι η υπάρχουσα δέσμευση για το Κίεβο διαρκεί μέχρι τον Απρίλη και δεν κινδυνεύει να εξαντληθεί.

«Στη δυτική Ουκρανία, η “Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft” κατασκευάζει έναν κόμβο συντήρησης για τεθωρακισμένα οχήματα που χρειάζονται επισκευή, συγκεκριμένα για τα άρματα μάχης “Leopard 1” που παρέχονται από την εταιρεία», δήλωσε χτες ο βουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας (FDP) Μ. Φάμπερ.

Ο Φάμπερ επισκέφτηκε τον χώρο του μελλοντικού κέντρου, υποστηρίζοντας ότι «τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων αξιοποιούνται με σύνεση». Από τον Φλεβάρη του 2022 η συνολική βοήθεια της Γερμανίας προς την Ουκρανία – στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική – έχει ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει τη στρατιωτική στήριξη για το Κίεβο από 4 δισ. ευρώ σε 8 δισ. ευρώ το 2024. Ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2024 λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων.

Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση προχωράει τις διαπραγματεύσεις με κράτη του ΝΑΤΟ για τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας», καθώς και συνομιλίες για την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...