Ψάχνουν πάλι «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Διεργασίες «τρέχουν» στα Κατεχόμενα, μετά και από την οριστικοποίηση της παραίτησης της «κυβέρνησης» του Φαΐζ Σουτζούογλου (που θυμίζουμε σχηματίστηκε πριν δύο μήνες, μετά από την πρόωρη διεξαγωγή «βουλευτικών εκλογών»), έπειτα από διαφωνία του επικεφαλής της με τον «υπουργό» Οικονομικών Σουνάτ Ατούν. Μεταξύ άλλων, ο Σουτζούογλου φέρεται να έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο Ατούν διαφώνησε δημόσια. Σημειωτέον ότι ο Σουτζούογλου είχε ζητήσει από τον «πρόεδρο» Ερσίν Τατάρ (με τον οποίο ανήκουν στο ίδιο κόμμα, το κεντροδεξιό «Κόμμα Εθνικής Ενότητας») να αντικαταστήσει τον Ατούν αλλά εκείνος δεν το έπραξε, κάτι που προκάλεσε διάφορα ερωτήματα.

Ο Ατούν είναι από αυτούς που έχουν υποστηρίξει ότι «τα μοντέλα Ταϊβάν, Μονακό και Γιβραλτάρ μπορούν να αποτελέσουν μοντέλα λύσης στην πολιτική σφαίρα», επιχειρηματολογώντας ότι «κανένα κράτος δεν αναγνώρισε την Ταϊβάν αλλά όλος ο κόσμος αποδέχτηκε την ύπαρξή της. Είναι μια χώρα που κάνει εμπόριο με όλο τον κόσμο. Μέσα από το πλαίσιο των προγραμμάτων της Τουρκίας μπορεί και η ΤΔΒΚ να γίνει μια χώρα της οποίας την ύπαρξη θα την αποδεχτούν». Ακόμα, είναι από τους υποστηρικτές της συνεργασίας των δύο πλευρών με ένα «σχέδιο Β», «χωρίς να εγκαταλειφθεί ο στόχος μιας διευθέτησης, αλλά να μην παραμείνουμε δεσμευμένοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στην «κυβέρνηση» συμμετείχαν εκτός από το ΚΕΕ, το «Κόμμα Αναγέννησης» (ΚΑ, που θεωρείται το κόμμα των Τούρκων εποίκων) και το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ). Ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου, αναφέρθηκε χτες στο ενδεχόμενο σχηματισμού ενός διευρυμένου «κυβερνητικού σχήματος», με συμμετοχή όλων των κομμάτων που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν «πιο αποτελεσματικά» την «οικονομική κρίση». Την ιδέα μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» έχει υποστηρίξει και ο αρχηγός του (μεταρρυθμιστικού) Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Οζερσάι, που στο παρελθόν έχει διατελέσει «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους και έχει διασυνδέσεις με δυτικά κέντρα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...