Ψηφίστηκε η τροπολογία που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους ελέγχου των κομμάτων – Την απόσυρσή της απαίτησε το ΚΚΕ

Πηγή: EUROKINISSI

Την απόσυρση της τροπολογίας που ανοίγει επικίνδυνους ατραπούς άμεσης παρέμβασης στα εσωτερικά των κομμάτων, απαίτησε εκ νέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ωστόσο, σχεδόν το σύνολο των υπόλοιπων κομμάτων την υπερψήφισαν με …συνοπτικές διαδικασίες.

Η τροπολογία αφορά τα πολιτικά δικαιώματα «των καταδικασμένων για εγκληματικές πράξεις» και είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Διοίκηση. Αρχικά διαφημίστηκε ως «στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε χτες ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Βορίδης, δεν πρόκειται για «αποστέρηση του εκλέγειν, ούτε του εκλέγεσθαι», «γιατί το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει», αλλά «για διοικητικούς περιορισμούς», προσθέτοντας ότι «εδώ ρυθμίζουμε τη λειτουργία των κομμάτων, όχι τα πολιτικά δικαιώματα των καταδίκων».

Υπενθυμίζουμε πως η τροπολογία προβλέπει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές κόμμα που έχει στην ηγεσία του, στα Διοικητικά Συμβούλια, σε Διοικούσες Επιτροπές ή ως νόμιμο εκπρόσωπο μέλος που έχει καταδικαστεί οριστικά για εγκληματικές πράξεις, στις οποίες όμως συμπεριλαμβάνονται και αυτές του «τρομονόμου», που εμπλούτισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τροπολογία προβλέπεται επίσης ότι απαγορεύεται σε αυτό το κόμμα η ιδιωτική χρηματοδότηση και τα καταδικασμένα μέλη του που βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις αποκλείονται από τη ραδιοτηλεοπτική προβολή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησε την τροπολογία, καθώς όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Γ. Ραγκούσης «ακριβώς αυτήν την πρόταση ήρθαμε εδώ την επομένη της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και καταθέσαμε ως αξιωματική αντιπολίτευση», πρόταση την οποία τότε η κυβέρνηση απέρριψε. Επομένως, «εμείς όχι απλώς είμαστε θετικοί, αλλά ήμασταν και επισπεύδοντες να υπάρξει αυτή η τροπολογία».

Τις πραγματικές στοχεύσεις που υπηρετούν τέτοιου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις ομολόγησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χ. Καστανίδης, ο οποίος πρότεινε να συμπεριληφθεί στην τροπολογία μια γενική διάταξη που δεν θα επιτρέπει την ανακήρυξη συνδυασμών σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων «που προφανώς εκ του καταστατικού και των διακηρύξεων φαίνεται να υπονομεύουν ή μπορούν να υπονομεύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα».

Η τροπολογία καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 και υπερψηφίστηκε από όλα τα άλλα κόμματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι η τροπολογία αυτή «ανοίγει την Κερκόπορτα», αφού «υπάρχουν μέσα οι διατάξεις του τρομονόμου που είναι επικίνδυνες για τα ατομικά και τα συλλογικά δικαιώματα». Υπενθύμισε δε πως η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία.

Η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει αυτή τη ρύθμιση με τη μορφή της τροπολογίας γεννά πολλά ερωτήματα, όπως είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος θύμισε ότι στη χθεσινή συζήτηση το ΚΚΕ είχε προτείνει στην κυβέρνηση να την αποσύρει και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.  Επίσης, στηλίτευσε την απαράδεκτη δήλωση του Χ. Καστανίδη, σημειώνοντας πως επιβεβαιώνεται ο βρώμικος ρόλος που έπαιξε ιστορικά η σοσιαλδημοκρατία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...