Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα: Επιβεβαιώνεται ότι το Ποινικό Δίκαιο στοχεύει τις λαϊκές κινητοποιήσεις και όχι το έγκλημα

EUROKINISSI

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και υπερψήφισε τις διατάξεις που αφορούσαν στην αυστηροποίηση ποινών για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και διατάξεις που διευκολύνουν την καταγγελία τέτοιων αδικημάτων από πλευράς των θυμάτων, επισημαίνοντας όμως ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι ουσιαστικά αν δεν συνδυάζονται με την ύπαρξη ενός δικτύου πρόληψης και υποστήριξης για τα θύματα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρ. Λοβέρδος, «παρών» ψήφισαν οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στη Βουλή ανέδειξαν ότι κάθε Ποινικός Κώδικας στο πλαίσιο του καπιταλισμού έχει ως στόχο την προστασία της εξουσίας του κεφαλαίου και στρέφεται κατά των εργατικών – λαϊκών διεκδικήσεων.

Η συζήτηση που έγινε για το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει την κριτική του ΚΚΕ ότι το Ποινικό Δίκαιο στοχεύει τις λαϊκές κινητοποιήσεις και όχι το έγκλημα, τόνισε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, στην δευτερολογία της. 

Αναφέρθηκε στη διάταξη που αφορά στη «διασπορά ψευδών ειδήσεων», η οποία ποινικοποιεί την έκφραση διαφορετικής γνώμης στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και αυτή που διαμορφώνει κρατικό μηχανισμό προβοκάτσιας καθώς όποιος κατέχει «εμπρηστικές ύλες» σε δημόσια συνάθροιση μπορεί να κατηγορηθεί για κακούργημα. 

Ακόμα, υπογράμμισε ότι είναι αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ύψος των ποινών, καθώς κανείς τους δεν μίλησε για τις συνθήκες που αναπτύσσεται η εγκληματικότητα, για την ανάγκη ενός δικτύου προστασίας των θυμάτων, για τον σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη. 

Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει την αυστηροποίηση των ποινών για γενετήσια εγκλήματα, καθώς και διατάξεις που διευκολύνουν την καταγγελία για τέτοιου είδους εγκλήματα. 

Ακόμα, ανέδειξε την υποκρισία γύρω από τη συζήτηση περί αύξησης των ποινών και την έκτιση των ποινών, χωρίς να γίνεται κουβέντα για τις συνθήκες στα σωφρονιστικά καταστήματα και τον υπερπληθυσμό που υπάρχει στις φυλακές.

Δείτε ακόμα...