Πτώση Agusta Bell: Δικαιώνεται η οικογένεια του συγκυβερνήτη Κωνσταντίνου Πανανά

Αποκαλυπτήρια του μνημείου των τριών πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού στην Κίναρο. Τετάρτη,27 Σεπτεμβρίου 2017
Φώτο Αρχείου (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΕΘΑ//EUROKINISSI)

Δικαιώνεται η οικογένεια του αδικοχαμένου συγκυβερνήτη Κωνσταντίνου Πανανά έξι χρόνια μετά την πτώση του ελικοπτέρου, που παρέσυρε στον θάνατο τρεις αξιωματικούς του Π.Ν. Αποφάνθηκε το δικαστήριο:

  • Ακατάλληλο το ελικόπτερο για ασκήσεις υπό αντίξοες συνθήκες
  • Ποιες ευθύνες βαρύνουν τους επιτελικούς
  • Η συγκλονιστική περιγραφή του δυστυχήματος μέσω της δικογραφίας
  • Η μαρτυρία-κλειδί της μοναδικής κατοίκου του νησιού.

Έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από εκείνο το παγωμένο βράδυ του Φεβρουαρίου όπου ένα ελικόπτερο Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού με τον κωδικό ΠΝ-28 συνετρίβη στην Κίναρο παρασύροντας στον θάνατο τους τρεις Έλληνες αξιωματικούς. Σήμερα, η οικογένεια του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου Πανανά, συγκυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου, αισθάνεται δικαιωμένη, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή τους και υποχρεώνει το Δημόσιο να καταβάλει συνολικά 380.000 ευρώ. Μια απόφαση που απαλύνει τον πόνο των συγγενών του αξιωματικού οι οποίοι κατήγγειλαν τα λάθη και τις παραλήψεις που οδήγησαν στη μοιραία πτήση.

Στην αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια και αξίωνε 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και στην απόφαση του δικαστηρίου ξεδιπλώνεται όλο το κουβάρι της υπόθεσης με πορίσματα πραγματογνωμόνων, ΕΔΕ, καταθέσεις και εκτιμήσεις ειδικών. Μέσα από τα έγγραφα προκύπτει ότι βασική αιτία της συντριβής ήταν οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το συγκεκριμένου τύπου ελικόπτερο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για τέτοιου είδους νυχτερινές πτήσεις.

«Στις 11 Φεβρουαρίου 2016, ο Κωνσταντίνος Πανανάς, 34 ετών τότε, βρήκε τραγικό θάνατο στην περιοχή της Κίναρου ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης του μοιραίου ελικόπτερου στο όρος Παπάς εις το οποίον επέβαινε ως συγκυβερνήτης. Το εντελώς απροσδόκητο αεροπορικό ατύχημα κατά την εκτέλεση περιπόλου εντός διατεταγμένης υπηρεσίας στο πλαίσιο της άσκησης “Αστραπή” και ο τραγικός θάνατος των τριών επιβαινόντων συγκλόνισε κυριολεκτικά το πανελλήνιο και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση σε όλους τους στρατιωτικούς κύκλους. Μάλιστα, δικαιολογημένα, μονοπώλησε επί εβδομάδες σε καθημερινή βάση τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και του ηλεκτρονικού αλλά και έντυπου Τύπου», αναφέρουν στην αγωγή τους οι συγγενείς του 34χρονου συγκυβερνήτη.

Με πληροφορίες από Φωνή Λ.Σ

Δείτε ακόμα...