Πτώση αμερικανικού drone: Κίνδυνος κλιμάκωσης με ανοιχτή σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας

Στιγμιότυπο απ' την εμπλοκή του ρωσικού μαχητικού με το αμερικανικό UAV
Στιγμιότυπο απ’ την εμπλοκή του ρωσικού μαχητικού με το αμερικανικό UAV

Τον κίνδυνο κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, έρχεται να υπογραμμίσει η συντριβή του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα μετά από εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά και τα όσα επακολουθούν, ως συνέπειες του γεγονότος αυτού.

Παρότι και οι δύο πλευρές, κρατούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους, προβάλλοντας την εκδοχή της «ακούσιας κατάρριψης» του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, οι δηλώσεις που γίνονται στο περιθώριο των εξελίξεων επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο γενικότερης ανάφλεξης, ανά πάσα στιγμή, παραμένει κάτι παραπάνω από υπαρκτό.

Η Ρωσία αρνείται ότι υπήρξε φυσική επαφή του ρωσικού αεροσκάφους με το αμερικανό drone, ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Μίλεϊ, είπε πως αν και η αναχαίτιση και η παρενόχληση του drone από ρωσικά αεροσκάφη ήταν σκόπιμη, δεν φαίνεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος ήρθε εσκεμμένα σε επαφή με το MQ-9, (κάτι που προκάλεσε την συντριβή του) καθώς ένας τέτοιος ελιγμός θα μπορούσε επίσης να θέσει το ρωσικό μαχητικό τζετ σε κίνδυνο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις είπε επίσης ότι το περιστατικό ήταν πιθανότατα ακούσιο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, για το περιστατικό ο Μίλεϊ είχε επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βαλέρι Γκερασίμοφ, ενώ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες από τη συνομιλία τους.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ είπε ότι το περιστατικό με drone απέδειξε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτή είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις ενέργειες, στον πόλεμο», είπε.

Σε ακόμη οξύτερους τόνους κινήθηκε ο ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ, δηλώνοντας πως μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο θα ήταν μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου.

Σχολιάζοντας τις απειλές του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ (από τη Νότια Καρολίνα) ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταρρίπτουν ρωσικά αεροσκάφη που πλησιάζουν αμερικανικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο, ο Αντόνοφ ανέφερε ότι «μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο δεν είναι απλώς έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης». Πρόσθεσε πως «μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν ριζικά διαφορετική από τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» που είναι τώρα σε εξέλιξη στην Ουκρανία και συμπλήρωσε: «Είναι διατεθειμένο το Καπιτώλιο να θέσει τους Αμερικανούς πολίτες και τη διεθνή κοινότητα σε κίνδυνο πυρηνικού πολέμου πλήρους κλίμακας; Δώσε μας μια απάντηση, αξιότιμε Γερουσιαστή!».

Επιχείρηση ανάσυρσης του drone από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να ανασύρει τα συντρίμμια του drone, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ρωσικά πλοία έφτασαν στο σημείο της συντριβής.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός στρατηγός Μ. Μίλεϊ υποστήριξε ότι η ανάκτηση του μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους από τις ΗΠΑ αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου του μεγάλου βάθους στο οποίο βρίσκεται το MQ-9 Reaper και το οποίο υπολογίζεται από 1200 έως 1500 μέτρα.

Ο Μίλεϊ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει απώλεια ευαίσθητων πληροφοριών εάν το drone ανασυρθεί τελικά από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...