Πυρά ΗΠΑ κατά Ρωσίας για δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου

ΗΠΑ - Ρωσία - Πυρηνικά

Στις 15 Νοεμβρίου 2021, η Ρωσική Ομοσπονδία διεξήγαγε απερίσκεπτα μια καταστροφική δοκιμή ενός αντιδορυφορικού πυραύλου εναντίον ενός από τους δορυφόρους της, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Άντονι Μπλίνκεν.

Αυτή η δοκιμή έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής πάνω από χίλια πεντακόσια κομμάτια τροχιακών θραυσμάτων που μπορούν πιθανότατα να δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια μικρότερων τροχιακών συντριμμιών.

Τα συντρίμμια που δημιουργούνται από αυτή την επικίνδυνη δοκιμή θα απειλήσουν τώρα δορυφόρους και άλλα διαστημικά αντικείμενα που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, τα οικονομικά και επιστημονικά συμφέροντα όλων των εθνών για τις επόμενες δεκαετίες, ανέφερε.

Επιπλέον- σύμφωνα με τον Μπλίνκεν- θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για τους αστροναύτες και τους κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και άλλες διαστημικές δραστηριότητες. Η ασφάλεια όλων των παραγόντων που επιδιώκουν να εξερευνήσουν και να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για ειρηνικούς σκοπούς έχει τεθεί απρόσεκτα σε κίνδυνο από αυτή τη δοκιμή, σχολίασε ο Υπουργός.

«Τα γεγονότα της 15ης Νοεμβρίου 2021 καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Ρωσία, παρά τους ισχυρισμούς της ότι αντιτίθεται στην χρήση όπλων στο διάστημα, είναι πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του διαστήματος και να θέσει σε κίνδυνο την εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος από όλα τα έθνη μέσω της απερίσκεπτης και ανεύθυνης αυτής συμπεριφοράς», συμπλήρωσε ο κ. Μπλίνκεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλα τα υπεύθυνα διαστημικά έθνη να ενωθούν μαζί τους στις προσπάθειες να αναπτύξουμε πρότυπα υπεύθυνης συμπεριφοράς και να απόσχουν από τη διεξαγωγή επικίνδυνων και ανεύθυνων καταστροφικών δοκιμών όπως αυτές που πραγματοποιεί η Ρωσία, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πηγή: Sigma Live

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...