Πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και η μάχη για το μέλλον του Ντονμπάς

Σύστημα M142 HIMARS

Σε αυτό το φόντο συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία, με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να δηλώνουν ότι θα στηρίζουν το Κίεβο όσο χρειαστεί με στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια.

Μετά τις ΗΠΑ, και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία σύγχρονα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς («MLRS»), καθώς οι μάχες που μαίνονται στον Ντονμπάς απαιτούν μεγαλύτερης ακρίβειας και εμβέλειας πυραύλους.

Οι ΗΠΑ, που ανήγγειλαν την αποστολή 4 συστημάτων πυροβολικού υψηλής ακρίβειας «HIMARS» στην Ουκρανία, με βεληνεκές στα 80 χλμ., σκοπεύουν να εκπαιδεύσουν τους χειριστές και συντηρητές τους για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα σωστά, είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μ. Μίλεϊ.

Επικρίσεις έκαναν λόγο για περιορισμένο αριθμό «HIMARS» και «MLRS» που θα σταλεί, καθώς οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι «περισσότερες και ισχυρότερες», σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο «Politico» ότι «αυτό που μας λείπει είναι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Χρειαζόμαστε πυροβόλα όπλα». Πρόσθεσε δε ότι ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία είχαν στείλει κάτι παραπάνω από 100 οβίδες, η Ουκρανία χρειαζόταν άλλες 700 για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Και ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας δήλωσε δυσαρεστημένος με τον «ρυθμό και την ποσότητα» των όπλων που φτάνουν στην Ουκρανία.

Η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ είναι «πιθανώς μια από τις πιο δύσκολες κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου» και «το μέλλον του Ντονμπάς κρίνεται εκεί», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν από την πόλη και τα ρωσικά και φιλορωσικά στρατεύματα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της, ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ «σε 2 – 3 ημέρες», μόλις θα έχουν στη διάθεσή τους τα δυτικά συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...