Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας και χτες

Πυροσβεστικά οχήματα - Πυρκαγιά σε αγροτική έκταση κοντά σε σπίτια στην περιοχή Μαργαρώνα - Νεοχώρι Πρέβεζας. Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022
Φώτο Αρχείου (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI)

Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν χτες σε όλη τη χώρα σε δάση, που παραμένουν στην τύχη τους, με ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης από τα υποστελεχωμένα Δασαρχεία.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 11 π.μ. στη θέση Ασκός Βολιμών στη Ζάκυνθο. Οι φλόγες έκαψαν δασική έκταση κυρίως με κυπαρίσσια, αλλά και καλλιέργειες με ελαιόδεντρα, ενώ από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής Μεγαλώνι, όπου βρίσκονται σπίτια και εξοχικές κατοικίες. Η φωτιά ευτυχώς δεν πρόλαβε να απειλήσει σπίτια, και μέχρι το μεσημέρι, με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση σημειώθηκε για άλλη μια φορά στη Σπιάντζα του Πύργου Ηλείας – παραθαλάσια περιοχή που γίνεται συχνά στόχος εμπρηστών – γύρω στις 2 μ.μ. χτες. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθούν κάτοικοι από τα σπίτια τους, χωρίς ευτυχώς αυτά να απειληθούν.

Περίπου στις 5 μ.μ. χτες καταγράφηκε άλλη μια πυρκαγιά στην περιοχή Λυθαράκια Πύργου, κοντά σε κατοικίες, απειλώντας τις, αλλά ευτυχώς περιορίστηκε άμεσα.

Στην Αττική χτες το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην οδό Παπαγιαννοπούλου στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου, η οποία περιορίστηκε γρήγορα από την παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Λίγο μετά τις 6.30 χτες το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά σε χαμηλή βλάστηση επί της οδού Αθανασίου Διάκου στον Κορυδαλλό Αττικής. Στο σημείο από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ από τις Οργανώσεις του Πειραιά, το οποίο συνέδραμε στη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης.

Για την κατάσβεσή της σύμφωνα με την Πυροσβεστική επιχειρούσαν 72 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού 3 ελικόπτερα. Λόγω της πυρκαγιάς η Τροχαία είχε προχωρήσει στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αθ. Διάκου, από το ύψος της οδού Ποταμού, όπως και στην Περιφερειακή Οδό Χαϊδαρίου – Σχιστού, από το ύψος της Ιεράς Οδού στο ρεύμα προς Κορυδαλλό.

Είναι η πέμπτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στην περιοχή, για την οποία δεν υπάρχει κάποιο αντιπυρικό σχέδιο, η Δασική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη (διαθέτει 8 άτομα), ενώ ο τοπικός δήμος δεν έχει αντιπυρικό σχεδιασμό και δεν υπάρχει ούτε ένα πυροφυλάκιο.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 3.800 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 361 την τελευταία βδομάδα και οι 46 το τελευταίο 24ωρο. Την τελευταία βδομάδα το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να επέμβει σε 782 αστικές πυρκαγιές και για 493 παροχές βοήθειας.

Δείτε ακόμα...