Πυρκαγιά Αττική: Μαίνονται όλα τα μέτωπα – Ανησυχεί η μεγάλη αναζωπύρωση στη Μαλακάσα

Πυρκαγιά στην Αττική
Πυρκαγιά στην Αττική / Πηγή: Eurokinissi

Στην Αττική, η πυρκαγιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Πάρνηθα, στον Άγιο Στέφανο και στην Μαλακάσα.

Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της, αλλά δεν κατάφεραν να την ελέγξουν.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μήνυμα εκκένωσης εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφο Κουρεμένου προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος.

Οι περιοχές έχουν εκκενωθεί, αλλά πολλοί κάτοικοι παραμένουν για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους που βλέπουν να γίνονται αποκαΐδια μέσα σε λίγα λεπτά από την πύρινη λαίλαπα αλλά και την παντελή έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 

Το έργο της πυρόσβεσης σήμερα, εκτιμάται ότι παραμένει δύσκολο, καθώς ενώ υποχωρεί ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες, προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων σε όλη τη χώρα, έως και 7 μποφόρ. 

Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο της Αττικής, που δημιουργήθηκε όταν οι φλόγες πήδησαν την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και κατευθύνεται προς Μαλακάσα, η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος, ενώ ένα μέρος της κατευθύνεται προς τον Ωρωπό.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο κινείται αργά μεν αλλά σταθερά και το θερμικό φορτίο είναι τόσο ισχυρό που είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της, παρά τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλη την νύχτα, που ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της μέρας από τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται ότι από προχτές το απόγευμα 5-8-2021, εκκενώθηκε και το Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών στη Μαλακάσα, και περίπου 2.000 άτομα που ήταν εκεί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Ριτσώνα.

Την ίδια ώρα, περνούν από την Εθνική Οδό Αθηνών -Λαμίας οι ρουμανικές πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν έρθει στη χώρα μας να συνδράμουν στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Δείτε ακόμα...