Πυρκαγιά στην Εύβοια: 505 ξένοι Πυροσβέστες έναντι 368 Ελλήνων αλλά η κυβέρνηση μιλούσε για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού

Πυρκαγιά στην Εύβοια
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά στην Εύβοια / Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια για ένατη ημέρα.

Η πυρκαγιά έχει κρατηθεί μακριά απ’ την Ιστιαία εδώ και τρεις ημέρες χάρη στην ηρωική προσπάθεια των κατοίκων που πηγαίνουν, πλέον, από χωριό σε χωριό.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μετά από την συνδρομή της Κύπρου, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Σερβίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν 873 Πυροσβέστες.

Χαρακτηριστικό των τεράστιων κενών στη δύναμη του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος είναι ότι από τους συνολικά 873 Πυροσβέστες που επιχειρούν, οι 505 (!) είναι από διεθνείς αποστολές.

Αυτή η κατάντια του κρατικού μηχανισμού, οφείλεται στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, οφείλεται στις πολιτικές της ΕΕ που αντιμετωπίζουν την δασοπροστασία, την πυροπροστασία και γενικά την πρόληψη από φυσικές καταστροφές ως κόστος.

Γι’ αυτό και τη μάχη με τις φλόγες τη δίνει μόνος του για ακόμη μία φορά ο λαός. Έπρεπε να περάσουν 8 ημέρες(!) για να δούμε επιτέλους έναν ικανοποιητικό αριθμό εναέριων μέσων να πετούν πάνω απ’ τα χωριά της Εύβοιας. Και σ’ αυτή την περίπτωση λόγω της διεθνούς βοήθειας αφού περισσότερα απ’ τα μισά ελικόπτερα που επιχείρησαν χθες, ΔΕΝ ήταν ελληνικά.

Η μάχη όμως συνεχίζεται παντού, σε όλη τη χώρα, γιατί παραμονεύει ο πύρινος εφιάλτης, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Συνεχίζεται γιατί χιλιάδες λαϊκές οικογένειες έχασαν το σπίτι τους, την περιουσία τους, το εισόδημά τους.

Την ώρα που οι κάτοικοι συνεχίζουν να παλεύουν με τις φλόγες, η κυβέρνηση προσπαθεί να τους πετάξει κι άλλη “στάχτη στα μάτια” ανακοινώνοντας μέτρα πολύ κατώτερα του μεγέθους της καταστροφής.

Εδώ και τώρα πρέπει να προχωρήσει η καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχασαν το σπίτι τους, τις καλλιέργειες τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις, τα ζώα τους.

Να εξασφαλιστεί το εισόδημα ιδιαίτερα για καλλιεργητές όπως οι ρητινοκαλλιεργητές, οι ελαιοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι αλλά και οι κτηνοτρόφοι. Να αποκατασταθούν όλες οι υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης

Ο.Π

Δείτε ακόμα...