Πυρκαγιά στην Εύβοια: Τεράστια καταστροφή με βασικό υπεύθυνο την αντιδασική πολιτική

Πυρκαγιά στην Εύβοια
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιές στην Εύβοια: Οι κάτοικοι σε ετοιμότητα – Ο κρατικός μηχανισμός “απών” / Πηγή: Eurokinissi

Η μάχη στην Εύβοια δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται, όπως και σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου.

Πρόκειται για μια μάχη που δίνουν κυρίως οι κάτοικοι των χωριών μαζί με ελάχιστους Πυροσβέστες, που έχουν την συνδρομή των Σέρβων συναδέλφων τους, ενώ τα εναέρια μέσα απουσιάζουν, κάνοντας σπάνιες εμφανίσεις.

Οι καταγγελίες για έλλειψη επίγειων και εναέριων δυνάμεων συνεχείς.

Το μέγεθος της καταστροφής ανυπολόγιστο. Οι εικόνες των δορυφόρων, τα πλάνα απ’ τα χωριά, οι μαρτυρίες κατοίκων αποκαρδιωτικές.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος τους Ευβοιώτες που είδαν τη γη τους να καίγεται θάλασσα με θάλασσα.

Το ΚΚΕ που βρέθηκε στο πλευρό τους απ’ την πρώτη στιγμή απαιτεί από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να διαθέσει όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για να τελειώσει επιτέλους η πύρινη κόλαση.

Η μάχη όμως συνεχίζεται παντού, σε όλη τη χώρα, γιατί παραμονεύει ο πύρινος εφιάλτης, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Συνεχίζεται γιατί χιλιάδες λαϊκές οικογένειες έχασαν το σπίτι τους, την περιουσία τους, το εισόδημά τους. Συνεχίζεται γιατί η επόμενη μέρα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις λαϊκές ανάγκες, όμως δεν υλοποιούνται γιατί -για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος- αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη.

Εδώ και τώρα πρέπει να προχωρήσει η καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχασαν το σπίτι τους, τις καλλιέργειες τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις, τα ζώα τους.

Να εξασφαλιστεί το εισόδημα ιδιαίτερα για καλλιεργητές όπως οι ρητινοκαλλιεργητές, οι ελαιοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι αλλά και οι κτηνοτρόφοι. Να αποκατασταθούν όλες οι υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Τις συγνώμες και τα λόγια ευγνωμοσύνης του Πρωθυπουργού, οι Ευβοιώτες τις “ακούνε βερεσέ”.

Αυτό που ζούμε την τελευταία εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα με επίκεντρο την Εύβοια, την Αττική και την Πελοπόννησο δεν πρέπει να ξεχαστεί την επόμενη μέρα.

Οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ πρέπει να πληρώσουν που με την αντιλαϊκή και αντιδασική πολιτική τους άφησαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες να χαθούν.

Ο πύρινος όλεθρος και αντιμετώπισή του έδειξε ότι ο λαός μπορεί να πιστεύει μόνο στη δύναμη του για τη σωτηρία του.

Ο.Π

Δείτε ακόμα...