Πυρκαγιά στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου: Ελέγχονται πλήρως τα μέτωπα

Πυροσβέστες στην κατάσβεση πυρκαγιάς στο Ηράκλειο Κρήτης -09/05/2022
Φώτο Αρχείου / Πυροσβέστες στην κατάσβεση πυρκαγιάς στο Ηράκλειο Κρήτης -09/05/2022 – Πηγή: EUROKINISSI / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Ελέγχονται πλήρως τα μέτωπα στην πυρκαγιά στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, τα οποία αναζωπυρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας. Αυτή την ώρα υπάρχουν μικροεστίες και ανά διαστήματα μικρές αναζωπυρώσεις στις οποίες επεμβαίνουν άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι ισχυροί άνεμοι συνεχίζονται κυρίως στις ορεινές πλαγιές ενώ στα νότια του δήμου η κατάσταση είναι, όπως αναφέρει το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, σαφώς καλύτερη.

Χθες επικρατούσαν άνεμοι, οι οποίοι έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ που έδωσαν θερμική πνοή στις στάχτες με αποτέλεσμα, σε Κρύα Βρύση, Σαχτούρια, Μέλαμπες και Άγιο Γεώργιο, τα μέτωπα της φωτιάς να γιγαντωθούν σε πολύ μικρό χρόνο. Αυτή την ώρα η εικόνα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ πολύ καλύτερη, παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή. Είκοσι πέντε οχήματα και 110 πυροσβέστες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έδιναν τη μάχη να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές και οικισμούς. Δεν κινδυνεύουν σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις.

Εναέρια μέσα δεν έχουν ακόμη σηκωθεί, ενώ χθες μέχρι και τη δύση του ήλιου η δυνατότητα ρίψεων νερού από ελικόπτερα ήταν περιορισμένη, λόγω των θυελλωδών ανέμων, με αποτέλεσμα το κύριο βάρος πυρόσβεσης να είχαν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία εισχωρούσαν στα δύσβατα σημεία των πύρινων μετώπων.

Αυτή την ώρα η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ καλύτερη σε ό,τι αφορά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που υπήρχε τις προηγούμενες ώρες.

Πολίτες και δημοτική αρχή κάνουν πλέον πολύ πιο έντονο λόγο για εμπρησμό και οργανωμένο σχέδιο, σημειώνοντας πως την ώρα που ξεκινούσαν οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ και οι πυροσβέστες έσβηναν μικρές εστίες αναζωπύρωσης, νέες εστίες παρουσιάζονταν και αποδιοργάνωναν τις πυροσβεστικές δυνάμεις διασπώντας τα μέτωπα πυρόσβεσης.

Σχετικά με δύο ακόμα μέτωπα φωτιάς που εκδηλώθηκαν το ένα στη θέση Αμπελάκι και το δεύτερο στο χωριό Καρέ και τα δύο στην Ενότητα του Δήμου Ρεθύμνης ελέγχθηκαν άμεσα με τη συμβολή πυροσβεστικών δυνάμεων και των δύο ελικοπτέρων, τα οποία δεν επιχειρούσαν εκείνες τις ώρες στο μεγάλο μέτωπο του Δήμου Αγίου Βασιλείου λόγω των θυελλωδών ανέμων. Αργότερα οι φωτιές τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο χωρίς να κινδυνέψουν σπίτια ή περιουσίες και βρίσκονται η φωτιά στο Αμπελάκι σε απόλυτη ύφεση ενώ η φωτιά στις Καρές σε πλήρη έλεγχο. Τη φωτιά στις Καρές ελέγχουν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής με 25 πυροσβέστες και 10 άτομα στα πεζοπόρα τμήματα. Η φωτιά έκαψε 30 στρέμματα αγροτικής γης και 35 στρέμματα χορτολιβαδικής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε ακόμα...