Πυρκαγιές: «Καυτό» καλοκαίρι για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Αναμνηστική φωτογραφία της Πυροσβεστικής στην Πορτογαλία την Άνοιξη που η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει για την ετοιμότητά της για την αντιπυρική περίοδο...
Φώτο Αρχείου / Αναμνηστική φωτογραφία της Πυροσβεστικής στην Πορτογαλία την Άνοιξη που η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει για την ετοιμότητά της για την αντιπυρική περίοδο…

Κυριολεκτικά «καυτό» αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι για πολλές ευρωπαϊκές χώρες τόσο εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες τη Νότια και Δυτική Ευρώπη όσο και λόγω των πυρκαγιών που αποτεφρώνουν τεράστιες δασικές εκτάσεις και απειλούν κατοικημένες περιοχές σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Κροατία.

Στην Πορτογαλία το πιο δύσκολο πύρινο μέτωπο αποδεικνύεται εκείνο στην περιοχή Λείρια στο κέντρο της χώρας, καθώς πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι. Δύσκολη αποδεικνύεται και η κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή Πομπάι.

Ισπανοί πυροσβέστες κατάκοποι κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βουνά της Ισπανίας το 2021
Φώτο Αρχείου / Ισπανοί πυροσβέστες κατάκοποι κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βουνά της Ισπανίας το 2021

Στη Δυτική Ισπανία, στην περιοχή της Εξτρεμαδούρας, οι πυροσβέστες καταβάλλουν άνισες προσπάθειες με τα πύρινα μέτωπα. Έχουν ήδη καεί πάνω από 4.000 εκτάρια γης.

Στην Κεντρική Κροατία περίπου 33.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη εξαιτίας της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Το πύρινο μέτωπο έχει τεθεί υπό έλεγχο στην κομητεία Σίμπενικ-Κνιν, ωστόσο 330 πυροσβέστες παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Εν τω μεταξύ, οι τοπικές αρχές ζητούν να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να διασφαλιστούν επιπρόσθετοι οικονομικοί πόροι για την ανακούφιση των πυρόπληκτων που έχασαν σπίτια και περιουσίες.

Από τις δασικές πυρκαγιές στην Κροατία / Ιούλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Από τις δασικές πυρκαγιές στην Κροατία / Ιούλιος 2022

Το ζοφερό κλίμα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις συμπληρώνεται από το νέο κύμα ακραίας ζέστης που πλήττει τη Νοτιοδυτική Ευρώπη. Στην Ισπανία τα θερμόμετρα εδώ και δύο μέρες δείχνουν 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ νέα αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο. Σχεδόν το σύνολο της Ισπανίας είχε τεθεί μεσοβδόμαδα σε κατάσταση συναγερμού, με εξαίρεση το αρχιπέλαγος των Κανάριων νήσων. Η Ανδαλουσία, η Εξτρεμαδούρα και η Γαλικία έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Στο τέλος της βδομάδας η θερμοκρασία θα πέσει στη Νότια και τη Δυτική Ισπανία, ενώ η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας καθώς ο καύσωνας μετακινείται προς τα βόρεια, τη Γαλλία και στη συνέχεια τη Βρετανία.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δείτε ακόμα...