Πυρκαγιές στην Αχαΐα: Διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την υποστελέχωση στο ΠΣ και την έλλειψη σύγχρονων μέσων

Πυρκαγιά στην περιοχή Ελικίστρα Αχαΐας
Πυρκαγιά στην περιοχή Ελικίστρα Αχαΐας / Πηγή: Eurokinissi

Με καλύτερη εικόνα συνεχίζεται η μάχη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα της Δροσιάς και της Ελεκύστρας Αχαΐας.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της Δροσιάς έχουν ενισχυθεί, φτάνοντας τους 180 πυροσβέστες με 48 οχήματα και οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από τις 6 το πρωί επιχειρούν ξανά και τα εναέρια μέσα. 

Η φωτιά στην Ελεκύστρα έχει οριοθετηθεί, αφού πρώτα έκαψε τουλάχιστον 5 σπίτια και άλλες περιουσίες, ενώ υπήρξαν έξι ελαφρά τραυματίες, εκ των οποίων δύο πυροσβέστες, ενώ βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Δροσιά.

Χθες το απόγευμα ζητήθηκε από κατοίκους εννέα οικισμών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ειδικότερα σε Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, Καρπέτα και Αγία Τριάδα. 

Στο πλευρό των πυροσβεστών και της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Αχαΐα, η αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας και φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Αχαϊας Νίκος Καραθανασόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και ζήτησε την άμεση κινητοποίηση όλων των απαραίτητων μέσων και προσωπικού για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών, προκειμένου πρώτα και κύρια να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να μην καταστραφούν περιουσίες.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, με το αγωνιστή δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη βρέθηκε κοντά στους πυροσβέστες και διέθεσε όλα τα αναγκαία μέσα του δήμου προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια περιορισμού της φωτιάς. Εξάλλου, ο Δήμος κάλεσε τους πληγέντες από την πυρκαγιά για παροχή βοήθειας και καταγραφή των ζημιών.

Συγκεκριμένα από το Δήμο διατέθηκαν έξι (6) υδροφόρα οχήματα, δύο (2) σκαπτικά μηχανήματα, δύο (2) πυροσβετικά οχήματα (ντακότες), ένα (1) λεωφορείο για τη μεταφορά – απομάκρυνση κατοίκων και μικρά φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά προσωπικού.

Ένα τρίτο πυροσβεστικό όχημα του Δήμου με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέμενε στην περιοχή της Αργυράς για την πρόληψη πυρκαγιάς.

Σήμερα εργαζόμενοι του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ καταγράφουν τις ζημιές στις υποδομές των περιοχών που κάηκαν, για να προβεί ο Δήμος στην αποκατάστασή τους.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων διέθεσαν ομάδες πυρόσβεσης που βοήθησαν στην μάχη κατά της φωτιάς στους οικισμούς Σουλίου, Ριγανόκαμπου, Ελεκύστρας. 

Ταυτόχρονα, η Κομματική Οργάνωση Αχαΐας του ΚΚΕ που βρέθηκε απ’ την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα, καλεί σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την προστασία από τον κίνδυνο πυρκαγιών ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας αλλά και όλη την θερινή περίοδο.

Τις επόμενες μέρες, η ΤΕ Αχαΐας θα οργανώσει ομάδες πυροπροστασίας σε άλση, δασικές εκτάσεις και κρίσιμες περιοχές για να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιών. Ταυτόχρονα κλιμάκια του Κόμματος θα περιοδεύσουν στις πληγέντες περιοχές.

Σήμερα Πέμπτη, 8:00μμ: Σούλι, Ελεκίστρα, Ρωμανού και Εγλυκάδα.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της:

“Για την κατάσταση αυτή έχουν διαχρονικές ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που διατηρούν υποστελεχωμένη και χωρίς τον αναγκαίο – σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και προστασίας την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που αντιεπιστημονικά έχουν διαχωρίσει την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, που αντιμετωπίζουν τα δάση ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, του Τουρισμού και άλλων κλάδων να κάνουν μπίζνες στα αποκαΐδια.

Γι’ αυτό και τώρα απαιτείται να οργανωθεί η πάλη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για την προστασία των δασών καθώς σήμερα υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για να προβλεφθούν οι παράγοντες που συμβάλουν στην εκδήλωση των πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης για τις επικίνδυνες μέρες και περιοχές. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, που θα βασίζεται σε ένα εκπαιδευμένο και στελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία, είναι η λογική κόστους-οφέλους της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ότι η γη και το δάσος είναι σήμερα εμπόρευμα. Σε τελική ανάλυση, η καπιταλιστική εκμετάλλευση, που μόνο σκοπό έχει το κέρδος, αποδεικνύεται ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του Περιβάλλοντος”.

Δείτε ακόμα...