Πυρκαγιές: Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε Δαδιά – Κρέστενα – Λέσβο

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στα Κρέστενα στην Ηλεία, εκκενώνεται o οικισμός Σκυλλουντία, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022
Φώτο Αρχείου / (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το καταστροφικό τους έργο συνεχίζουν οι πυρκαγιές που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κυριότερες αυτές στη Δαδιά Έβρου, στα Κρέστενα Ηλείας και στη Λέσβο. 

Δάσος της Δαδιάς: Στη «μάχη» δημιουργίας ή και επέκτασης των αντιπυρικών ζωνών

Πυροσβεστική - Στρατός - Πυρκαγιά - Περιοχή της Δαδιάς Έβρου - Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 - Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης
Φώτο Αρχείου / Περιοχή της Δαδιάς Έβρου – Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 – Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης (ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ / EUROKINISSI)

Η φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς συνεχίζει να μετατρέπει σε στάχτη τον πολύτιμο βιότοπο και τα σπάνια είδη ζώων που ζούσαν σε αυτόν, ενώ για άλλη μία φορά, σήμερα νωρίς το βράδυ, πλησίασε τόσο το χωριό -για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης- όσο και το Επιχειρησιακό Κέντρο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις της μαζί με αντίστοιχες του Στρατού προσπαθούν να περιορίσουν τα μέτωπα ενώ υλοτόμοι έχουν ριχθεί στη «μάχη» δημιουργίας ή και επέκτασης των αντιπυρικών ζωνών που με μεγάλη καθυστέρηση είχαν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γ. Πιστόλα, που μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπάρχουν τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα, με το ένα να κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς (που έχει ήδη εκκενωθεί) και του δασικού φυτωρίου, το άλλο να είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας και το τρίτο (που είναι και το μεγαλύτερο) να μαίνεται στο δυτικό τμήμα του δάσους. Όπως πρόσθεσε, το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα.

Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας – Λαγυνών με τους οδηγούς να καλούνται να χρησιμοποιούν την παλιά Εθνική Οδό. 

Να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς και να μεριμνήσει για την επαναφορά -κατά το δυνατόν- αυτού του μοναδικού δάσους στην προτεραία κατάστασή του, κάλεσε την κυβέρνηση με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής. 

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής: Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 320  πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ηλεία: Το μέτωπο «απλώθηκε» σε έκταση 20 χιλιομέτρων

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στα Κρέστενα στην Ηλεία, εκκενώνεται o οικισμός Σκυλλουντία, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022
Φώτο Αρχείου / Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στα Κρέστενα στην Ηλεία, εκκενώνεται o οικισμός Σκυλλουντία, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για μέτωπα που κινούνται -αυτή τη στιγμή- μακριά από κατοικημένες περιοχές στην Ηλεία, έκανε λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Δ. Μπαλιούκος. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η φωτιά καίει αγροτικές και δασικές εκτάσεις, έχοντας όμως ένα μέτωπο που απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων. Ωστόσο, είπε πως αυτή τη στιγμή έχει πέσει η δύναμη των ανέμων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυριότερο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Χονδρολιγιά Βρίνας, με τον δήμαρχο να αφήνει υπόνοιες για εμπρησμό, τη στιγμή που οι κάτοικοι κοντά στις περιοχές όπου κινούνται οι φλόγες είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν, προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Και αυτό καθώς νωρίτερα, οι φλόγες έφτασαν έξω από τα Κρέστενα και προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια, εγκαταστάσεις και χωράφια, με τον κόσμο να παλεύει να περιορίσει την πύρινη λαίλαπα, ενώ εκκενώθηκε κατασκήνωση και πέντε οικισμοί.

Για κυβερνητικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών «που πήγε περίπατο», έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως ξεσπούν πυρκαγιές σε καθημερινό επίπεδο στο νομό και πως «πουθενά δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, ούτε και άλλα μέτρα πρόληψης».

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής: Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθές στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Δύσκολη νύχτα στη Λέσβο

Πυρκαγιά στη Λέσβο, στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών . Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά στη Λέσβο, στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών . Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Στη Λέσβο, γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου, και το οποίο πλησιάζει το χωριό Σταυρός. Στόχος των δυνάμεων της Πυροσβεστικής είναι να μην αφήσουν να ξεφύγει η φωτιά και προχωρήσει προς τον Λεσβιακό Όλυμπο. 

Από νωρίς, δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές, βοηθώντας και στην εκκένωση της Βρίσας, ενώ στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων στα Βατερά, στη Βρίσα, στον Πολιχνίτιο μαζί με πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές βρίσκονται κλιμάκια του Κόμματος.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής: Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Καστρί της Π.Ε. Λέσβου είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 83  πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης επιχειρούν από αέρος  6 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...