Πυρκαγιές ΤΩΡΑ: Μαίνονται ανεξέλεγκτες στους νομούς Ηλείας Εύβοιας Μεσσηνίας Λακωνίας Φωκίδας και Φθιώτιδας

Πυρκαγιά στην Ηλεία - Πυροσβεστική
Πηγή: Eurokiniss

Μία επιπλέον εφιαλτική νύχτα πέρασε για την Αττική αλλά και για τους νομούς Ηλείας, Εύβοιας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας όπου μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. 

Στην Αττική, η πυρκαγιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Πάρνηθα, στον Άγιο Στέφανο και στην Μαλακάσα. Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της, αλλά δεν κατάφεραν να την ελέγξουν.

Οι περιοχές έχουν εκκενωθεί, αλλά πολλοί κάτοικοι παραμένουν για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους που βλέπουν να γίνονται αποκαΐδια μέσα σε λίγα λεπτά από την πύρινη λαίλαπα αλλά και την παντελή έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 

Το έργο της πυρόσβεσης σήμερα, εκτιμάται ότι παραμένει δύσκολο, καθώς ενώ υποχωρεί ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες, προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων σε όλη τη χώρα, έως και 7 μποφόρ. 

Το μέτωπο της Μαλακάσας

Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο της Αττικής, που δημιουργήθηκε όταν οι φλόγες πήδησαν την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και κατευθύνεται προς Μαλακάσα, η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος, ενώ ένα μέρος της κατευθύνεται προς τον Ωρωπό.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο κινείται αργά μεν αλλά σταθερά και το θερμικό φορτίο είναι τόσο ισχυρό που είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της, παρά τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλη την νύχτα, που ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της μέρας από τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται ότι από προχτές το απόγευμα 5-8-2021, εκκενώθηκε και το Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών στη Μαλακάσα, και περίπου 2.000 άτομα που ήταν εκεί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Ριτσώνα.

Το μέτωπο προς Αγιο Στέφανο 

Το τρίτο μέτωπο προς Άγιο Στέφανο είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη στις άκρες του οικισμού και έχει κάψει σπίτια στο Πευκόφυτο και στον οικισμό Ποντίων, ενώ συνεχίζει να κινείται περιμετρικά της Λίμνης του Μαραθώνα, επίσης αργά αλλά σταθερά. Και εκεί γίνεται μάχη για να μην προχωρήσουν οι φλόγες, αλλά δεν έχει ελεγχθεί σε κανένα σημείο.

Στο υπόλοιπο τμήμα της τεράστιας πυρκαγιάς που έχει εξαφανίσει σχεδόν το υπέροχο δάσος της Βόρειας Αττικής οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρωσεις σε όλη την έκταση της από το ύψος του Κρυονερίου και μέσα στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Δροσοπηγή.

Στην υπόλοιπη χώρα

Όσον αφορά στην κατάσταση των άλλων πυρκαγιών, εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια όπου οι φλόγες έχουν προκαλέσει βιβλική καταστροφή, έχουν κάψει πολλά σπίτια και έχουν εξαφανίσει σχεδόν οικισμούς ενώ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την ολέθρια πορεία της.

Στην Ηλεία, γίνεται μάχη με συνεχείς πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις, ενώ πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μεσσηνία και στην Ανατολική Μάνη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...