Rafale: Ούτε Αιγαίο, ούτε σύνορα, ούτε κυριαρχικά δικαιώματα

Τελετή υποδοχής των πολεμικών αεροσκαφών RAFALE στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Τα έξι μαχητικά, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πέταξαν απευθείας προς την Ελλάδα, για να ενταχθούν στην 332η Μοίρα “Γεράκι” της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή υποδοχής των πρώτων έξι Rafale στην Τανάγρα, φανέρωσε τον πραγματικό ρόλο που επιφυλάσσει η αστική τάξη στα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Στην ομιλία του κυριάρχησαν όροι όπως “γεωπολιτικός”, “γεωστρατηγικός”, “συμμαχίες”, “ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία”. Στον αντίποδα όλων αυτών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα σημείο, για την “άμυνα”, μάλιστα σε “συμπαράταξη με την Γαλλία” αλλά την συνδύασε με «την προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας». Ούτε Αιγαίο δηλαδή, ούτε σύνορα, ούτε κυριαρχικά δικαιώματα …!

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα αεροσκάφη ως “πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας” εννοώντας φυσικά ότι «αναβαθμίζεται» η αστική τάξη της χώρας και προφανώς όχι ο ελληνικός λαός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβάθμιση αυτή πραγματοποιείται “σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό αλλά και γεωπολιτικό”. Στο σημείο αυτό είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο στο πλαίσιο της ΑΜΥΝΑΣ της χώρας. Φρόντισε όμως να συνδυάσει το επιχειρησιακό με το “γεωπολιτικό” επίπεδο, κάτι που όπως είπε “προσδίδει στην ευελιξία και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας”.

Ακόμη δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα νέα αεροσκάφη δίνουν “νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας”. Όλα για τις «συμμαχίες» λοιπόν και την ΕΕ. Μας καθησύχασε μάλιστα ότι είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα “πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή”! Να λοιπόν που θα πετούν τα νέα αεροσκάφη σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές προδιαγραφές: ούτε στο Αιγαίο, ούτε στο Ιόνιο και στο Κρητικό πέλαγος, αλλά σε «όλη την περιοχή»!

Θα θυμόμαστε λοιπόν ότι σε κάθε αποστροφή του λόγου του, ο πρωθυπουργός συνέδεσε τα Rafale, των 3+ δις, όχι με την άμυνα της χώρας αλλά σε σχέση με τις συμμαχίες, την ευρωπαϊκή στρατηγική, την ευρύτερη περιοχή.

Με τις αναφορές του αυτές, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι στόχος των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας, στο πλαίσιο των μεγάλων ανταγωνισμών ανάμεσα στα διαφορά ιμπεριαλιστικά κράτη. Για το σκοπό αυτό ξοδεύονται τεράστια ποσά, για αγορές οπλικών συστημάτων που θα επιτρέψουν στη ντόπια αστική τάξη με «αξιώσεις» να εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, αποβλέποντας στο να επωφεληθούν κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από την λεία των πολέμων.

Καμιά εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει ο λαός που δεινοπαθεί με ευθύνη της μέσα στην πανδημία, στην ακρίβεια, στην ανεργία, στην κακοπληρωσιά, τα «ευέλικτα» ωράρια εργασίας, ενώ μένει απροστάτευτος σε φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ. Καμιά εμπιστοσύνη, γιατί γνώμονας της ίδιας, όπως και όλων των προκατόχων της, για τις εκάστοτε αγορές του αιώνα, δεν είναι μόνο ο «εξ ανατολών» κίνδυνος, αλλά κυρίως οι “δουλειές” στη Μαύρη θάλασσα, στα Βαλκάνια, στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο, στον Περσικό κόλπο, στο Σαχέλ και όχι μόνο.

Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Δείτε ακόμα...