Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στις Μέλαμπες – Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους των χωριών

Πυρκαγιά στο Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου / Πηγή: Cretalive

Μεγάλη είναι η αγωνία των κατοίκων του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, αφού η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Έως τώρα εντολή εκκένωσης έχει δοθεί για τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και Άγιος Γιώργης, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε το χωριό Μέλαμπες, με τους κατοίκους να αγωνιούν για σπίτια, περιουσίες και αγροκτήματα. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις μετά τη δύση του ηλίου, και πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες. Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Χανίων αρκετοί είναι και εκείνοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την κατοικημένη περιοχή καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, Ερυθρός Σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς Νωρίτερα κατά την προσπάθεια κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ο οποίος όμως είναι καλά στην υγεία του, καθώς τα τραύματα είναι ελαφρά.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο βρίσκονται τα στελέχη του ΚΚΕ, Νίκος Μανουσάκης μέλος της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος και Στέλιος Αλεξάκης μέλος του Γραφείου της ΤΕ Ρεθύμνου.

Δείτε ακόμα...