Reuters: Η Ελλάδα ενέκρινε τεχνική μελέτη για γεώτρηση δοκιμών από την Eldorado Gold

Αστυνομικός της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) με μάσκα
Φωτο Αρχείου / Αστυνομικός της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) με μάσκα / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Julian Wan

Reuters: Η Ελλάδα ενέκρινε τεχνική μελέτη για γεώτρηση δοκιμών από την Eldorado Gold Corp ELD.TO του Καναδά σε ένα από τα ορυχεία της, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας τη Δευτέρα. Η Eldorado με έδρα το Βανκούβερ διαθέτει ορυχεία και αναπτυξιακά έργα στη βόρεια Ελλάδα. Η μελέτη περιλαμβάνει περίπου 59 έρευνες για την περαιτέρω διερεύνηση πιθανών αποθεμάτων στην περιοχή Μαύρες Πέτρες του Eldorado στη βόρεια Ελλάδα, με στόχο την παράταση της διάρκειας ζωής του ορυχείου, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Eldorado σχετικά με ένα αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο για την εξασφάλιση υψηλότερων δικαιωμάτων από έργα ανάπτυξης μεταλλευμάτων και νέες θέσεις εργασίας. Το υπουργείο δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτές οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Χάρτης των επιχειρήσεων της Eldorado Gold σε Ρουμανία, Ελλάδα και Τουρκία
Χάρτης των επιχειρήσεων της Eldorado Gold σε Ρουμανία, Ελλάδα και Τουρκία / Πηγή: Eldorado Gold

Ευρωπαϊκή Ένωση: Χαιρετίζει την επιστροφή του τουρκικού πλοίου Yavuz

Η Ε.Ε χαιρετίζει την επιστροφή του τουρκικού πλοίου Yavuz, από την περιοχή όπου λειτουργούσε νοτιοδυτικά της Κύπρου στις ακτές της Τουρκίας για συντήρηση, μια κίνηση που η Ε.Ε είπε ότι θα συμβάλει στη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ηγέτες της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή διαβεβαίωσαν την Κύπρο ότι η Ένωση θα τιμωρήσει την Τουρκία εάν συνεχίσει να επιχειρεί σε αμφισβητούμενες μεσογειακές περιοχές, μετά από αντίσταση στις κυπριακές εκκλήσεις για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Το Yavuz θα λειτουργούσε νοτιοδυτικά της Κύπρου έως τις 12 Οκτωβρίου. Το πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του και επέστρεψε στο λιμάνι Tasucu, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας. «Μετά από προπαρασκευαστικές εργασίες στο λιμάνι, θα συνεχίσει τις εργασίες γεώτρησης σε μια νέα τοποθεσία», ανέφερε. Εκπρόσωπος της ΕΕ, δήλωσε: «Η αποχώρηση αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση και ελπίζουμε για παρόμοιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Τουρκία - Το πλωτό γεωτρύπανο "YAVUZ"
Φώτο Αρχείου / Τουρκία – Το πλωτό γεωτρύπανο “YAVUZ” / Πηγή: marine traffic

The New York Times

Ο Πρόεδρος Τραμπ βγήκε από το νοσοκομείο και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Ο γιατρός του, ο Δρ. Sean P. Conley, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο αφού είχε περάσει τρεις νύχτες στο ιατρικό κέντρο Walter Reed, αν και δεν ήταν ακόμη τελείως καλά. Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, που διαθέτει δική του ιατρική σουίτα. Με αυτόν τον τρόπο, υποβαθμίζει τη σοβαρότητα ενός ιού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 209.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφοντας στη δημοσίευσή του: «Μην φοβάστε τον Covid. Μην το αφήσετε να κυριαρχήσει στη ζωή σας».

Λευκός Οίκος: Αρνήθηκε να αποδεχτεί τις προτεινόμενες νέες  κατευθυντήριες γραμμές του F.D.A.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να αποδεχτεί τις προτεινόμενες νέες  κατευθυντήριες γραμμές του F.D.A. που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την έγκριση επείγοντος εμβολίου έως και μετά τις εκλογές. Ο αγώνας για τις κατευθυντήριες γραμμές αποτελεί μέρος μιας μακρόχρονης σύγκρουσης μεταξύ του Λευκού Οίκου και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην πρώτη γραμμή της πανδημικής αντίδρασης. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρενέβησαν επανειλημμένα για να διαμορφώσουν αποφάσεις και δημόσιες ανακοινώσεις με τρόπους που διαμορφώνουν θετικά την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία.

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

The Associated Press

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ελπίζει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να διαπραγματευτούν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, εξέφρασε την ελπίδα τη Δευτέρα ότι μια συμφωνία από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση μακροχρόνιων διαφορών μεταξύ των δύο συμμάχων. Το ΝΑΤΟ φιλοξένησε σειρά συνομιλιών μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία για έναν στρατιωτικό «μηχανισμό αποσυμπίεσης», συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ανοικτής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών. «Ο μηχανισμός αποσυμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες», δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Stoltenberg επανέλαβε ότι το ρωσικό σύστημα S-400 – το οποίο δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει η Τουρκία – δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο πυραυλικό σύστημα αεροπορικών και αμυντικών του ΝΑΤΟ και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΝΑΤΟ

Η Ουάσιγκτον λέει ότι το ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα αποτελεί απειλή για το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών και προέτρεψε την Άγκυρα να συνεργαστεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να «βρει εναλλακτικές λύσεις» στις ανάγκες της για την άμυνα. Ο Τσαβούσογλου είπε : «Έπρεπε να αγοράσουμε το S-400 επειδή δεν καταφέραμε να πάρουμε το (US) Patriot ή άλλο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας από τους συμμάχους μας». Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν αργότερα τη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 8,2%

Η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 8,2% φέτος, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, δήλωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα καθώς υπέβαλε το σχέδιο προϋπολογισμού του 2021 στο κοινοβούλιο. Ο προϋπολογισμός «καταρτίστηκε σε ένα περιβάλλον άνευ προηγουμένου από αβεβαιότητα, λόγω της αόριστης ημερομηνίας λήξης της πανδημίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας. Η Ελλάδα αναδύθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια από οκτώ χρόνια διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησε βαθιές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να δικαιούται δάνεια διάσωσης. Η χρηματοπιστωτική κρίση της έστειλε την ανεργία στα ύψη και εξάλειψε το ένα τέταρτο της οικονομίας. Το δημόσιο χρέος της χώρας προβλέπεται να φθάσει στα 337 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ή το 197,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Αυτό θα μειωθεί ελαφρώς στα 332 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 184,7% του ΑΕΠ, το 2021, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού. Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί στο 18,6% φέτος, σε σύγκριση με 17,3% πέρυσι, πριν μειωθεί στο 16,5% το επόμενο έτος. Ο Πέτσας είπε ότι η πρόβλεψη για ύφεση για το 2020 είναι λιγότερο σοβαρή από τη μείωση 8,7% που εκτιμάται για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει κατά 7,5% το επόμενο έτος, έτσι ώστε «το εισόδημα των Ελλήνων θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο» κατά τη διάρκεια της διετίας, ανέφερε ο προϋπολογισμός. Το βασικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού – δηλαδή, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους – θα μειωθεί σε 6,2% φέτος και θα παραμείνει σε έλλειμμα περίπου 1% το επόμενο έτος.

Το Υπουργείο Οικονομικών
Πηγή: Eurokinissi

Microsoft: επιχείρηση κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα

Η Microsoft σχεδιάζει επιχείρηση κέντρου δεδομένων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ελλάδα. Τα νέα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα και τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων με μια συμφωνία που περιλαμβάνει επίσης προγράμματα κατάρτισης ψηφιακών δεξιοτήτων για περίπου 100.000 κυβερνητικούς και ιδιωτικά εργαζόμενους, καθώς και εκπαιδευτικούς και μαθητές. «Αυτή η σημαντική επένδυση αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμιθ σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέα στον αρχαίο χώρο στην κεντρική Αθήνα. «Δεν είναι κάτι που κάνουμε συχνά και δεν είναι κάτι που κάνουμε εύκολα».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ότι ελπίζει να δελεάσει δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Αρχίζουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή τους», δήλωσε ο Μητσοτάκης. «Η δημιουργία ενός κέντρου δεδομένων αναβαθμίζει μια χώρα ως επενδυτικό προορισμό». Η Microsoft διαθέτει επί του παρόντος κέντρα δεδομένων σε 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένων επτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εταιρεία που εδρεύει στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον, συνεργάζεται ήδη με την ελληνική κυβέρνηση σε ένα έργο στην Αρχαία Ολυμπία, γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων. Αξιωματούχοι της Microsoft δήλωσαν ότι το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα εξακολουθεί να εκπονείται, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία σε άλλες χώρες συνήθως διήρκεσε περίπου δύο χρόνια.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, όπου παρουσιάστηκε μία νέα επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, όπου παρουσιάστηκε μία νέα επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth, την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Breitbart: Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρνει αιτούντες άσυλο απευθείας από την Ελλάδα

Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρνει αιτούντες άσυλο απευθείας από την Ελλάδα στο πλαίσιο «Οικογενειακή επανένωση», ενώ αριθμός ρεκόρ παράνομων μεταναστών συνεχίζει να φθάνει στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου με βάρκες. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 28 ακόμη άτομα εισήχθησαν στη Βρετανία, ως «η τελευταία σε μια σειρά πτήσεων που έφερε αιτούντες άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ελλάδα για επανένωση με την οικογένεια». «Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ανοιχτό και πλήρως αφοσιωμένο στην οικογενειακή επανένωση», επεσήμανε η συντηρητική κυβέρνηση, που καυχιέται ότι «μέσω προγραμμάτων επανεγκατάστασης, το Ηνωμένο Βασίλειο επανεγκαθιστά περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και είναι στις πέντε πρώτες χώρες παγκοσμίως.

Ο συνολικός αριθμός των παράνομων μεταναστών που καταγράφηκαν επίσημα ότι έφτασαν στις βρετανικές ακτές με βάρκα φέτος ξεπέρασαν τις 7.000, τριπλάσιο του αριθμού που καταγράφηκε το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 9.500 αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Βρετανία φιλοξενούνται σε 91 ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα. Αναφέρεται ότι επωφελούνται από μια δεκαετή σύμβαση 4 δισεκατομμυρίων λιρών με την κυβέρνηση για τη στέγαση μεταναστών.  Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ σχολίασε: «Είμαι χαρούμενη που μπορούμε να ενώσουμε οικογένειες, που έχουν υποστεί το τραύμα του χωρισμού. Αυτά τα άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι παιδιά, μπορούν πλέον να βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δώδεκα ανήλικοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και την Συρία, ένδεκα αγόρια και ένα κορίτσι, έγιναν δεκτά από το Λουξεμβούργο μετά από διαμονή πολλών μηνών σε προσφυγικούς καταυλισμούς και ξενώνες
Φώτο αρχείου / 15/4/2020 / Δώδεκα ανήλικοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και την Συρία, ένδεκα αγόρια και ένα κορίτσι, έγιναν δεκτά από το Λουξεμβούργο μετά από διαμονή πολλών μηνών σε προσφυγικούς καταυλισμούς και ξενώνες / Πηγή: Eurokinissi
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...