Reuters: Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει νέες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο 1-2 Σεπτεμβρίου

Καπιταλισμός - Φτώχεια - Άστεγος στο Σιάτλ, ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Άστεγος στο Σιάτλ, ΗΠΑ / Πηγή: unsplash / Φωτογράφος: Steve Knutson

Reuters 

Η Τουρκία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα πραγματοποιήσει νέες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο 1-2 Σεπτεμβρίου, την τελευταία από μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων που πυροδότησαν εντάσεις με την Ελλάδα και κατηγόρησε τη Γαλλία για «εκφοβισμό», καθώς η σύγκρουση για τον ενεργειακό πλούτο της Μεσογείου κινδυνεύει να μετατραπεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση.

Τα δύο κράτη του ΝΑΤΟ έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαφωνία σχετικά με τον έλεγχο των υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία κλιμακώθηκε αφού η Άγκυρα έστειλε ένα σεισμικό σκάφος έρευνας στην αμφισβητούμενη περιοχή αυτό το μήνα σε μια κίνηση την οποία η Αθήνα χαρακτήρισε παράνομη.

Το τουρκικό ναυτικό εξέδωσε την τελευταία Navtex, την Πέμπτη λέγοντας ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πυρά στην ανατολική Μεσόγειο στα ανοικτά των ακτών του Iskenderun, βορειοανατολικά της Κύπρου. Καθώς η διαφωνία διευρύνθηκε, η Γαλλία δήλωσε την Τετάρτη ότι συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις με την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι δήλωσε ότι η ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην Ελληνική Κύπρο παραβίασε συνθήκες σχετικά με τον έλεγχο και τη διοίκηση του νησιού μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1960. Ο Aksoy είπε ότι η στάση της Γαλλίας ενθαρρύνει επικίνδυνα την Ελλάδα και την Κύπρο να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ανέφερε ότι οι ασκήσεις ήταν “σχετικές με την ασφάλεια” και δεν αφορούσαν άμεσα την αμφιλεγόμενη αναζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας που τα έβαλε με την Ελλάδα και την ΕΕ. Ο Ακάρ δεν ανέφερε εάν το ερευνητικό σκάφος του Oruc Reis και οι συνοδευτικές φρεγάτες του θα εγκαταλείψουν τα ύδατα που διεκδικεί η Ελλάδα την Πέμπτη όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά προειδοποίησε: Ο Ακάρ προέτρεψε την Ελλάδα να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη Γαλλία ή την ΕΕ και είπε: «Ως Τουρκία και Έλληνες, πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας πραγματοποιώντας συνομιλίες. Λέμε ότι πρέπει να μιλήσουμε, θέλουμε διάλογο και θέλουμε λύση».

Τουρκική Φρεγάτα TCG GΟKSU (Συμμετοχή στην SNMG2 - Απρίλιος 2015 στο Αιγαίο) F497
Φώτο Αρχείου / Τουρκική Φρεγάτα TCG GΟKSU (Συμμετοχή στην SNMG2 – Απρίλιος 2015 στο Αιγαίο) F497 / Πηγή: US Navy photo

The New York Times

Τους τελευταίους έξι μήνες, περίπου 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν μείνει σπίτι από το σχολείο λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, περισσότερο από το 30 % αυτών, περίπου 463 εκατομμύρια, δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες εξ αποστάσεως μάθησης, σύμφωνα με έκθεση της Τετάρτης της UNICEF. Οι μαθητές στην υποσαχάρια Αφρική έχουν πληγεί περισσότερο, ανέφερε η έκθεση, με τα εκπαιδευτικά συστήματα να μην φτάνουν περίπου τους μισούς μαθητές μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου ή άλλων μορφών εξ αποστάσεως μάθησης. Το 40% των μαθητών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το 38% στη Νότια Ασία και το 34% στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία δεν μπόρεσαν επίσης να μάθουν από απόσταση.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση είπε ότι θα αρχίσει να πραγματοποιεί πληρωμές σε άτομα σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που πρέπει να μπουν σε καραντίνα αλλά δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Πληρωμές έως και 182 λίρες (περίπου $ 240) θα γίνονται σε άτομα που έχουν δείξει θετικά  στον ιό καθώς και στις επαφές τους, εάν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Στη Γερμανία, οι διαδηλώσεις ακροδεξιών ομάδων εναντίον των περιορισμών του ιού που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο ακυρώθηκαν αφού οι αρχές της πόλης δήλωσαν ότι πιθανότατα θα παραβίαζαν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Οι επικριτές ανέφεραν ότι μια απαγόρευση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει εκείνους που ήδη πιστεύουν ότι το κράτος υπερβαίνει τα όρια και να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνες διαμαρτυρίες.

Η Νότια Κορέα ανέφερε 441 νέα κρούσματα την Πέμπτη, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τις αρχές Μαρτίου, καθώς η κυβέρνηση επέκρινε τα δύο μεγάλα εμπόδια στην καταπολέμηση του ιού: γιατροί σε απεργία και εκκλησίες που παρεμποδίζουν τις επιδημιολογικές προσπάθειες. Η χώρα ανέφερε τριψήφια ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων από τις 14 Αυγούστου.

Απαιτούνται μάσκες προσώπου σε όλους τους δημόσιους χώρους στο Παρίσι από την Παρασκευή το πρωί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Jean Castex. Η Γαλλία σημείωσε αύξηση των περιπτώσεων και ο κ. Castex προειδοποίησε για εφησυχασμό.

Οικογένεια- Παιδί

Associated Press

Η Τουρκία κατηγόρησε την Πέμπτη τη Γαλλία ότι προκαλεί εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα είναι εγκλωβισμένες σε μια σκληρή αντιπαράθεση για τα δικαιώματα έρευνας ενέργειας. Η κατηγορία εκφράστηκε καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν στο Βερολίνο στην προσπάθεια να πείσουν την Ελλάδα-μέλος της ΕΕ και τη γειτονική της Τουρκία να αποσυρθούν από μια σύγκρουση.

Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά κυρώσεων που θα μπορούσαν να πείσουν την Τουρκία να μετριάσει την επιμονή της στη διάτρηση ενεργειακών αποθεμάτων σε αμφισβητούμενα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου. Η Γερμανία έχει εμπλακεί διπλωματικά μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας για να μειώσει τις εντάσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθεί από την επίδειξη βίας. “Το να πιστεύεις ότι θα ήταν δυνατό να ανασταλεί η επιχείρηση των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων με ασκήσεις και παρόμοιες δραστηριότητες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα όνειρο”, δήλωσε. Ο Άκαρ επανέλαβε ότι η Τουρκία ευνόησε τον διάλογο με την Ελλάδα, αλλά είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τα δικαιώματά της. “Εάν συμφωνήσουν οι Έλληνες ομόλογοι μας, θα χαρούμε να τους φιλοξενήσουμε εδώ”, δήλωσε ο Akar. “Δεν θα επιτρέπαμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας”, είπε επίσης. “Η δύναμη της Τουρκίας δεν πρέπει να δοκιμαστεί”. Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι κατηγόρησε τη Γαλλία λέγοντας : «Η Γαλλία, η οποία δεν είναι εγγυητής του νησιού της Κύπρου, με αυτή τη στάση ενθαρρύνει επικίνδυνα το Ελληνοκυπριακό δίδυμο, που είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση».

Η Γαλλία και η Ελλάδα θα αναπτύξουν τόσο πολεμικά αεροσκάφη όσο και ναυτικά πλοία ως μέρος των ασκήσεων, ενώ η Κύπρος θα ενεργοποιήσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας για να δοκιμάσει τις δυνατότητές της, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου την Τετάρτη.

Η ακτοφυλακή της Ελλάδας ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης την Πέμπτη μετά από κλήση κινδύνου από πλοίο με 50 μετανάστες που αντιμετώπιζε προβλήματα στα νότια του νησιού της Ρόδου. Η ακτοφυλακή είχε ήδη συμμετάσχει σε μια άλλη επιχείρηση διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο, δύο ημέρες μετά τη μερική βύθιση ενός γιοτ που μετέφερε σχεδόν 100 μετανάστες στους οποίους ένας πατέρας και ένα παιδί εξαφανίστηκαν. Συνολικά 96 άτομα διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε κυρίως τη νύχτα της Τρίτης, μαζεύτηκαν από τη θάλασσα με ελικόπτερα, περιπολικά σκάφη και κοντινά εμπορικά πλοία αφού το σκάφος βυθίστηκε 21 ναυτικά μίλια δυτικά του μικρού ελληνικού νησιού της Χάλκης.

Η ακτοφυλακή είπε ότι συνέλαβε έναν 41χρονο ύποπτο λαθρέμπορο, ανεβάζοντας σε τέσσερις τον αριθμό των ανθρώπων που συνελήφθησαν και που διασώθηκαν από το ναυάγιο. Χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά από τις γειτονικές τουρκικές ακτές, πληρώνοντας λαθρέμπορους, που τους μεταφέρουν σε υπερπλήρη φουσκωτά σκάφη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε την Πέμπτη τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στην ανατολική Μεσόγειο για την εξάλειψη των εντάσεων και τη δημιουργία συνθηκών για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, για επίλυση μιας διαφωνίας σχετικά με τα δικαιώματα υπεράκτιας έρευνας. Τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών προηγήθηκαν των συζητήσεων που θα γίνουν στο Βερολίνο την Παρασκευή από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να πείσουν την Ελλάδα-μέλος της ΕΕ και τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ και τη γειτονική Τουρκία να αποσυρθούν από το χείλος μιας σύγκρουσης. Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρώσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την Τουρκία από την αναζήτηση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου.

Αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA» στην Κύπρο με τη συμμετοχή Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας κι Ελλάδας 27/8/2020 - Επικεφαλής σχηματισμού ΠΑΘ Ιωαννίδης / Πηγή: Υπουργείου Άμυνας Κύπρου
Αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA» στην Κύπρο με τη συμμετοχή Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας κι Ελλάδας 27/8/2020 – Επικεφαλής σχηματισμού ΠΑΘ Ιωαννίδης / Πηγή: Υπουργείου Άμυνας Κύπρου

Την Πέμπτη, η Γαλλία ήταν έτοιμη να ενταχθεί με την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο σε αεροπορικές και θαλάσσιες ασκήσεις στο νησί της ανατολικής Μεσογείου. Έλληνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και πέντε στρατιωτικά αεροπλάνα σε αεροπορική βάση στην Κρήτη για κοινή εκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας είπε ότι οι εντάσεις δεν δημιουργούνται από την Ελλάδα. «Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να εκφράσει επίσημα τις θέσεις της. Ένας τρόπος φυσικά να εκφραστεί είναι να τερματίσουμε κάθε προκλητική δράση στην περιοχή», είπε.

Δείτε ακόμα...