Ρήτρα…

Συνταξιούχοι - χρήματα - συντάξεις - απόστρατοι

Η πολυαναμενόμενη «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής», που θα ελάφρυνε δήθεν τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, δεν αποδείχτηκε απλά μία ακόμα «φούσκα». Οσα ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα οι προμηθευτές της Ενέργειας και αμέσως μετά η κυβέρνηση, σκιαγραφούν έναν άθλιο μηχανισμό μέσω του οποίου μονιμοποιούνται οι αυξήσεις – φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα και μάλιστα, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν!

Οι χρεώσεις του Αυγούστου ενσωματώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής απευθείας στα τιμολόγια και έτσι οι λογαριασμοί που θα φτάνουν από το φθινόπωρο και μετά στα νοικοκυριά θα είναι διπλάσιοι, τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι. Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής μεν αλλά με μια σταθερή και διαχρονική ρήτρα που καλείται να πληρώσει ο λαός από τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, της πράσινης μετάβασης και των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Η συμπαιγνία κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον, αφού δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Αλλωστε, η ανακοίνωση των νέων τιμολογίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους, προκειμένου από τη μία οι εταιρείες να ενσωματώσουν τη ρήτρα στα τιμολόγια και από την άλλη η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των νοικοκυριών, πουλώντας το παραμύθι της «κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής». Μονά – ζυγά δικά τους… Οπως ακριβώς έγινε με τα περιβόητα υπερκέρδη των εταιρειών, που τελικά …δεν υπάρχουν, όπως έγινε με το λεγόμενο power pass που έφτασε να αφορά έναν ελάχιστο αριθμό ανθρώπων που πήρε κάποιες πενταροδεκάρες, όπως όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται κατά διαστήματα, που συνιστούν μια απίστευτη κοροϊδία και εξαϋλώνονται σε χρόνο μηδέν.

Ολα αυτά τα μέτρα «στήριξης» της κυβέρνησης της ΝΔ χρηματοδοτούν ξανά τους ομίλους και αποτελούν κοροϊδία για τον λαό! Η κυβέρνηση καλύπτει για λογαριασμό των παρόχων το μέρος των λογαριασμών που δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να εξοφληθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά και «επιστρέφει» από τη φοροληστεία του λαού τα διάφορα… pass κοροϊδίας! Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία από την έκθεση του προϋπολογισμού της Βουλής, που δείχνουν τη συσσώρευση των εσόδων από τους φόρους να αυξάνεται μήνα με τον μήνα. Την ίδια στιγμή άλλα στοιχεία δείχνουν τη διαρκή μείωση του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων και την ένταση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως οι χτεσινές προϊδεάζουν για νέο κύκλο στα βάσανα των λαών με περικοπές ακόμα και στη θέρμανση στα σπίτια…

Είναι σαφές ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, το μόνο που «απελευθερώνει» είναι τα κέρδη των ομίλων και «φυλακίζει» στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό! Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν πριν από μερικές μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας συμβιβασμός από τον λαό, εν έτει 2022 να μένει στο σκοτάδι ή να διαλέγει ποιο δωμάτιο και για πόσο θα ζεστάνει. Εκεί οδηγεί το γεγονός ότι η Ενέργεια είναι εμπόρευμα για να πλουτίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι κοινωνικό αγαθό. Αυτή η πολιτική πρέπει να βρεθεί στο στόχαστρο, παράλληλα με την πάλη ενάντια στις επιπτώσεις της γενικευμένης ενεργειακής φτώχειας. Απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο σε σύγκρουση με το παραπάνω ασφυκτικό πλαίσιο, για αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για ενεργειακή αυτάρκεια στη χώρα, με συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, κόντρα στις «πράσινες» μπίζνες και σε όλα τα μέτρα που κατοχυρώνουν την «απελευθέρωση» της Ενέργειας για τα μονοπώλια. Με την οργανωμένη λαϊκή πάλη μπορεί να ανοίξει για τον λαό ο δρόμος της ικανοποίησης των αναγκών του και στην Ενέργεια.

Δείτε ακόμα...