Ρωσία: Αλλαγές στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Ο ναύαρχος Αλεξάντερ Μοϊσέγεφ

Το υπουργείο ’Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι νέος αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αναλαμβάνει ο ναύαρχος Αλεξάντερ Μοϊσέγεφ.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους ανώτατους διοικητές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε επίσης ότι ο αντιναύαρχος Σεργκέι Πιντσούκ διορίστηκε διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ο αντιναύαρχος Κονσταντίν Καμπαντσόφ διοικητής του Βόρειου Στόλου.

Με προεδρικό διάταγμα ο Μοϊσέγεφ αντικαθιστά τον Νικολάι Εβμένοφ που ήταν αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού από τον Μάιο του 2019. Ο Μοϊσέγεφ είχε ήδη εμφανιστεί με τη νέα του ιδιότητα στα μέσα Μαρτίου, σε μια τελετή που έγινε στο λιμάνι της Κροστάνδης.

Ο Πιντσούκ γεννήθηκε το 1971 στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, σύμφωνα με το βιογραφικό του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου. Το 2011 προήχθη σε διοικητή της ναυτικής βάσης του Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα ενώ το 2016 ανέλαβε τα ηνία του Στόλου της Κασπίας.

Ο αντιναύαρχος Σεργκέι Πιντσούκ

Η αλλαγή διοίκησης στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας γίνεται με φόντο τις επιθέσεις της Ουκρανίας με πλωτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με πυραύλους, που υποχρέωσαν τον ρωσικό στόλο σε αναδίπλωση. Η Ουκρανία βύθισε ή προκάλεσε ζημιές σε πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία και κατάφερε να ανοίξει μια θαλάσσια δίοδο για την εξαγωγή των δημητριακών της. Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον Σεπτέμβριο του 2023 το γενικό επιτελείο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη ενώ έναν χρόνο νωρίτερα βύθισαν το Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...