Ρωσία: Αναδιατάξεις στους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλίων

Γραμμή παραγωγής της Αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen
Φώτο Αρχείου / Γραμμή παραγωγής της Αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen

Αναδιατάξεις στους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλίων φέρνουν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλαν η Δύση και η σύμμαχοί της κατά της Μόσχας.

«Volkswagen»

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Ρωσία «μέχρι νεωτέρας», σταματώντας άμεσα τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη χώρα. Ανάλογη απόφαση είχε πάρει ένα 24ωρο νωρίτερα η «Mercedes-Benz» που διέκοψε τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη Ρωσία και τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της.

«BMW» και «Porsche»

Την ίδια ώρα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες «BMW» και «Porsche» ανακοίνωσαν ότι αναγκάζονται να αναστείλουν ή να περιορίσουν τη λειτουργία εργοστασίων τους εντός Γερμανίας, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που προμηθεύονται από την Ουκρανία.

«Michelin»

Χτες επίσης, η γαλλική εταιρεία ελαστικών «Michelin» ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένα από τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη λόγω προβλημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με «τη σοβαρή κρίση» στην Ουκρανία. Στη Ρωσία, 1.000 συνεργάτες του γαλλικού ομίλου κατασκευάζουν ελαστικά στο Νταβίντοβο κοντά στη Μόσχα, και το εργοστάσιο υπολειτουργεί.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι δυτικοί μονοπωλιακοί όμιλοι που ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης.

«Lego» – «Ikea» – «H&M»

Μεταξύ άλλων, η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών «Lego» ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών σε 81 καταστήματα στη Ρωσία. Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων «Ikea» προχωρά, επίσης, στην αναστολή των δραστηριοτήτων του σε Ρωσία και Λευκορωσία, μια κίνηση που επηρεάζει σχεδόν 15.000 υπαλλήλους, 17 καταστήματα και 3 σημεία παραγωγής. Στο ίδιο μήκος κύματος, η σουηδική αλυσίδα λιανικής «H&M», που διαθέτει 168 καταστήματα στη Ρωσία και χιλιάδες εργαζόμενους, ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τις δραστηριότητές της σε Ρωσία και Λευκορωσία.

ΗΠΑ: Ναι στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου

Σημειώνεται ότι αργότερα χτες βράδυ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, απέφυγε να ανακοινώσει απαγόρευση στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί το 10% των εισαγωγών και θα επιφέρει αυξήσεις στις τιμές καυσίμων. Αντίθετα, ανακοίνωσε μία νέα λίστα κυρώσεων σε βάρος του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και μερικών δεκάδων Ρώσων ολιγαρχών και των οικογενειών τους.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...