Ρωσία: Ανοίγει δρόμο και ουκρανικά λιμάνια για εξαγωγές σιτηρών 

Συγκομιδή σιταριού στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Συγκομιδή σιταριού στην Ουκρανία

Σε γεωπολιτική αντιπαράθεση που κινδυνεύει να καταδικάσει σε λιμό εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, εξελίσσεται καθημερινά η κόντρα Δύσης – Ρωσίας για τις εξαγωγές σιτηρών και αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Το ζήτημα εκμεταλλεύονται όλες οι πλευρές για γεωπολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να εξάγει μέσω στεριάς και θάλασσας ουκρανικά σιτηρά από τις περιοχές που κατέχει, ενώ ΕΕ, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία σηκώνουν τους τόνους καταγγέλλοντας τη Μόσχα για κλοπή. Παράλληλα η Τουρκία διεκδικεί πρωταγωνιστικό διαμεσολαβητικό ρόλο και σε αυτό το «μέτωπο».

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τις απαραίτητες προϋποθέσεις για πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ρωσίας – Ντονμπάς Ουκρανίας – Κριμαίας» και έχει ξεκινήσει η παράδοση φορτίων στις ουκρανικές πόλεις της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, υπενθυμίζοντας πως η αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Μαριούπολης έχει ολοκληρωθεί, «λειτουργεί κανονικά και έχει υποδεχθεί τα πρώτα εμπορικά πλοία».

Η δημιουργία ενός «χερσαίου διαδρόμου» μεταξύ Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας,η οποία ενσωματώθηκε στην Ρωσία στο 2014, αποτέλεσε σημαντικό τμήμα της στρατηγικής της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υιοθέτησε τις καταγγελίες της Ουκρανίας ότι η Ρωσία «κλέβει» τα ουκρανικά σιτηρά που προορίζονται για εξαγωγή με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος. «Όλα αυτά είναι σκόπιμα» είπε ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι «εκβιάζει» με σκοπό να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αντίστοιχα και η Βρετανίδα υπουργός Γεωργίας, ζήτησε χθες να διεξαχθεί άμεση έρευνα για τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία. Όπως είπε σε διάσκεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) στο Λονδίνο, άκουσε από πρώτο χέρι τις καταγγελίες για κλοπή σιτηρών από τη Ρωσία στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας αυτές ως «πολύ σοβαρές».

Το Κίεβο κατήγγειλε ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία από την Κριμαία και ότι έστειλε 100.000 τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στη Συρία. Ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας δήλωσε στη διάσκεψη ότι η φήμη των ρωσικών εταιρειών θα πληγεί για χρόνια από τις προσπάθειές τους να εμπορεύονται κλεμμένα σιτηρά.

Στην Άγκυρα ο Σεργκέι Λαβρόφ

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο στα πλαίσια του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, που είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι Ρωσία, Ουκρανία, ΟΗΕ και Τουρκία εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους καθώς και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού. «Εχει σημειωθεί πολλή πρόοδος σε αυτό το θέμα» και συνεχίζεται ο τεχνικός σχεδιασμός, πρόσθεσε.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Με βασική ατζέντα τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία συναντιούνται σήμερα στην Αγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ομόλογός του, Σ. Λαβρόφ, ο οποίος θα συνοδεύεται και από στρατιωτικό κλιμάκιο.

Η Ρωσία ζητάει από την Ουκρανία να φροντίσει για την αποναρκοθέτηση στο λιμάνι της Οδησσού και τις ουκρανικές ακτές και επίσης παζαρεύει την άρση ορισμένων αντιρωσικών κυρώσεων που εμποδίζουν την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών, αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Στις συζητήσεις και η Ουκρανία

Ο ουκρανικός Τύπος ανέφερε σήμερα ότι στις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στην Άγκυρα θα συμμετέχουν, εκτός από την Τουρκία και τη Ρωσία, «τα Ηνωμένα Έθνη και η Ουκρανία».

Ωστόσο, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα σήμερα αρνήθηκε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Βασίλ Μποντνάρ και του Λαβρόφ.

Ο Μποντνάρ κατηγόρησε την Παρασκευή τη Ρωσία ότι «κλέβει ξεδιάντροπα» και εξάγει ουκρανικά σιτηρά από την Κριμαία (νότια), που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, ιδίως στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...