Ρωσία: Αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Φώτο Αρχείου / Διεθνής Διαστημικός Σταθμός / Πηγή: WIKIPEDIA

Η Ρωσία θα σταματήσει την εκμετάλλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά το 2024, ανακοίνωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ. επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

«Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Όμως η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», διευκρίνισε.

«Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ρωσικό δορυφορικό σταθμό», ο οποίος θα είναι η βασική προτεραιότητα του εθνικού διαστημικού προγράμματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Roscosmos. «Το μέλλον των επανδρωμένων ρωσικών πτήσεων θα πρέπει να βασίζεται πριν απ΄ όλα σε ένα συστημικό και ισορροπημένο επιστημονικό πρόγραμμα ώστε κάθε πτήση να μας εμπλουτίζει σε γνώσεις στον διαστημικό τομέα», είπε.

Ο 65 ετών Γιούρι Μπορίσοφ διορίσθηκε επικεφαλής της Roscosmos στα μέσα του Ιουλίου αντικαθιστώντας τον Ντμίτρι Ρογκόζιν. Μέχρι τον διορισμό του ήταν αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, το οποίο περιλαμβάνει και τον διαστημικό τομέα.

Η ΝΑΣΑ δεν έχει λάβει προσώρας «επίσημη ενημέρωση για τη βούληση των Ρώσων να εγκαταλείψουν τον ISS μετά το 2024, δήλωσε σήμερα η Ρόμπιν Γκέιτενς, διευθύντρια για τον ISS στη ΝΑΣΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παρατείνουν τον ISS έως το 2030. Απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να δουν τους Ρώσους να αποσύρονται από τον ISS, η Ρόμπιν Γκέιτενς είπε: «Όχι, απολύτως όχι. Ήταν καλοί εταίροι, όπως όλοι οι εταίροι μας, και θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί, ως σύμπραξη, να λειτουργούμε τον διαστημικό σταθμό στη διάρκεια της δεκαετίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...