Ρωσία: Αποφύγετε τις απειλές και απομακρύνεται τις στρατιωτικές δυνάμεις από τα ρωσικά σύνορα

Υπουργείο Άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα / Πηγή: unsplash / Φωτογράφος: Alexander Awerin

Συνεδριάζει σήμερα (12/01) το Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ, για το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας.Λίγο πριν τη συνεδρίαση, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική κατά της Ρωσίας και να απομακρύνει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τα ρωσικά σύνορα. «Είναι ώρα να εγκαταλειφθεί η επιθετική ρητορική της επέκτασης από το εξωτερικό και να σκεφτούμε για το πώς θα ζήσουν μαζί οι μελλοντικές γενιές. Για να το κάνουμε αυτό, χρειάζονται λίγα: Σεβαστείτε τον γείτονά σας, αποφύγετε τις απειλές και απομακρύνεται τις στρατιωτικές δυνάμεις από τα ρωσικά σύνορα» τόνισε ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η σημερινή συνεδρίαση θα λάβει χώρα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και πρόκειται για την πρώτη συνάντηση, από το 2019, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.Οι δύο πλευρές αναμένεται να ανταλλάξουν τις ανησυχίες τους σχετικά με θέματα ασφαλείας.Το Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ συνεδριάζει μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ: Θέματα του ελέγχου των όπλων και της ευρωπαϊκής ασφάλειας

Μετά τη συνεδρίαση, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Υψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα θέματα του ελέγχου των όπλων και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ενώ ανησυχίες έχουν εκφράσει και οι δύο πλευρές. Η ρωσική πλευρά θα εκπροσωπείται από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ και επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν.

Στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2021, η Ρωσία δημοσίευσε δύο προσχέδια προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι προτεινόμενες συμφωνίες καλούσαν όλες τις πλευρές:

  • Να μην αναπτύσσουν δυνάμεις και πυραύλους σε περιοχές που θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της άλλης χώρας
  • Να περιορίσουν την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς
  • Να σταματήσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά
  • Έθεταν και το θέμα ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τη Γεωργία που έχουν εκφράσει την επιθυμία να γίνουν μέλη

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν επαναλάβει τη στάση τους υπέρ της πολιτικής της «ανοιχτής πόρτας», ενώ μετά τις συνομιλίες Ρωσίας – ΗΠΑ τη Δευτέρα, η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός για το θέμα των πυραύλων. Πάντως, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία δεν αναμένουν να επιλυθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε μία μόνο συνάντηση.

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει εάν οι διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικές και εάν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πρακτική. Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, θεωρεί «θετικό σημάδι» το γεγονός ότι η Ρωσία προσέρχεται στον διάλογο. Αύριο, Πέμπτη (13/01), θα διεξαχθούν εν τω μεταξύ οι διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...