Ρωσία: Αθλητές πρότειναν να παίζεται η «Κατιούσα» αντί του εθνικού ύμνου στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Ρώσοι αθλητές πρότειναν σήμερα, να παίζεται κατά την διάρκεια των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων για τα επόμενα δύο χρόνια, το γνωστό λαϊκό πατριωτικό τραγούδι «Κατιούσα», καθώς έχει απαγορευθεί η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ρωσίας μετά τον αποκλεισμό Ρώσων αθλητών από τις διεθνείς διοργανώσεις για παράβαση των κανόνων του ντόπινγκ.

Το τραγούδι «Κατιούσα» έγινε δημοφιλές κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ενέπνευσε το όνομα που δόθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης στους γνωστούς εκτοξευτήρες πυραύλων «Κατιούσα».

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο CAS (Court of Arbitration for Sport) το οποίο έχει την έδρα του στην Ελβετία, με απόφαση του τον περασμένο μήνα απέκλεισε την Ρωσία για δύο χρόνια από τις μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021 και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2022, για παράβαση των κανόνων κατά του ντόπινγκ.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν εφέτος του Τόκιο, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο πεκίνο του 202 και στον Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022, οι Ρώσοι αθλητές θα επιτρέπεται να αγωνισθούν, αλλά χωρίς να εκπροσωπούνται με την ρωσική σημαία και χωρίς να ανακρούεται ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας.

Στην απόφαση που έλαβε το CAS τον Δεκέμβριο αναφέρεται ότι « Ο Εθνικός ύμνος της Ρωσίας (η οποιοσδήποτε ύμνος που σχετίζεται με την Ρωσία) δεν θα επιτραπεί να παίζεται ή να τραγουδιέται σε οποιαδήποτε επίσημη εκδήλωση» και αυτό αφορά την έναρξη, το κλείσιμο των διοργανώσεων όπως και την απονομή μεταλλίων.

Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αθλητών, πρότεινε αντί του εθνικού ύμνου να ακούγεται το τραγούδι «Κατιούσα».

«Υπήρξαν πολλές προτάσεις σχετικά με την μουσική που θα ακούγεται αντί του εθνικού ύμνου, προτάθηκαν ακόμη και σύγχρονα τραγούδια, αλλά επελέγη το τραγούδι “Κατιούσα” που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους», δήλωσε η ολυμπιονίκης της ξιφασκίας Σοφία Βελίκαγια και επικεφαλής της επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Δεν είναι σαφές αν θα επιτραπεί να ακούγεται το τραγούδι «Κατιούσα» στις αθλητικές αυτές διοργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...