Ρωσία: Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από φωτιά σε γηροκομείο

Ηλικιωμένοι

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας εισπνοής τοξικών αερίων όταν ξέσπασε πυρκαγιά το βράδυ χθες Κυριακή σε γηροκομείο στον Δήμο Κρασναγκόρσκ, σε μικρή απόσταση από τη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Άλλοι δέκα άνθρωποι διασώθηκαν. Οι πυροσβέστες μπόρεσαν να «κατασβέσουν πλήρως» την πυρκαγιά στο γηροκομείο  στις 01:09. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η πυρκαγιά ξέσπασε όταν σημειώθηκε έκρηξη σε δωμάτιο όπου ήταν εγκατεστημένο μπόιλερ.

Την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στον δεύτερο όροφο του γηροκομείου «Δεύτερο Σπίτι», στην εγκατάσταση βρίσκονταν 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ μέλη του προσωπικού. Τα πρώτα οχήματα του πυροσβεστικού σώματος έφθασαν επιτόπου 12 λεπτά αφότου δέχθηκαν κλήση για βοήθεια.

Οι Αρχές άρχισαν να διενεργούν ποινική έρευνα για την υπόθεση. Αστυνομικός που έσπευσε επιτόπου, εκτίμησε πως το γηροκομείο ήταν εγκατεστημένο σε κτήριο ακατάλληλο προς χρήση.

Πρόκειται για την δεύτερη πυρκαγιά σε ιδιωτικό γηροκομείο στην περιφέρεια της Μόσχας σε δύο μήνες. Η φροντίδα της τρίτης ηλικίας στα χέρια του εμπορευματοποιημένου τομέα. Η δημόσια φροντίδα στην καπιταλιστική Ρωσία είναι πια κόστος, σε αντίθεση με την ΕΣΣΔ με το διευρυμένο δίκτυο δημόσιας και δωρεάν κοινωνικής-υγειονομικής φροντίδας ηλικιωμένων. Όχι μόνο σε κέντρα, αλλά με υποδομές ενίσχυσης των πολιτιστικών ενδιαφερόντων, αξιοποίησης του ημερήσιου χρόνου με δραστηριότητες, τουρισμό, κ.α.

Το καπιταλιστικό κέρδος-κόστος που ζυγίζει τη ζωή, εκφράστηκε βέβαια και σε άλλες χώρες, με την εκατόμβη των θυμάτων σε γηροκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Άνθρωποι τελειωμένοι πριν εκπνεύσουν”. Η απανθρωπιά σε όλο το μεγαλείο της, ειδικά σε αυτές της ηλικίες που οι άνθρωποι νοιώθουν τόσο αδύνατοι και χρήζουν την αγάπη και την φροντίδα μας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...