Ρωσία: Δεν βλέπει ενδείξεις εγκληματικής πράξης κατά του Ναβάλνι

Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μόσχα, Ρωσία / Πηγή: Eurokinissi

Η Γενική Εισαγγελία της Μόσχας στη Ρωσία ανακοίνωσε ότι, βάσει των ερευνών της, δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Παρά τους έλεγχους που άρχισαν κατά την προανακριτική διαδικασία από τις 20 Αυγούστου, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί οποιαδήποτε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι διαπράχθηκαν εκ προθέσεως εγκληματικές ενέργειες κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, που να επιτρέπουν να αξιολογηθεί το περιστατικό με βάση την ποινική νομοθεσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας της Μόσχας στη Ρωσία Αντρέι Ιβανόφ, Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι αυτού του είδους συνιστούν «πάγια πρακτική σε περίπτωση παρόμοιων συμβάντων με επιβάτες αεροσκαφών». Ο Ιβανόφ δήλωσε επίσης ότι η Γενική Εισαγγελία ζήτησε από την Γερμανία την νομική της συνδρομή στο πλαίσιο του ελέγχου που σχετίζεται με την εισαγωγή στο νοσοκομείο του Ναβάλνι και ενημέρωσε ότι η Γερμανία το δέχθηκε.

Κατά τους Γερμανούς γιατρούς, έχουν βρεθεί σημάδια δηλητηρίασης με ουσίες από την ομάδα αναστολέων της χολινεστεράσης, αν και η συγκεκριμένη ουσία δεν έχει ταυτοποιηθεί. Προχτές οι γιατροί από τη Ρωσία, του νοσοκομείου του Ομσκ, όπου νοσηλεύτηκε αρχικά ο Ναβάλνι, ζήτησαν από τους Γερμανούς συναδέλφους τους τα «δεδομένα των εργαστηριακών εξετάσεων βάσει των οποίων διέγνωσαν δηλητηρίαση με αναστολείς της χολινεστεράσης» και «να μας πουν βάσει ποιων κλινικών δεδομένων υποθέτουν ότι υπήρξε η δεδομένη δηλητηρίαση».

Παράλληλα, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ζήτησε από την Γερμανία, αποδεικτικά στοιχεία της προκαταρκτικής διάγνωσης που έγινε για τον Ναβάλνι στο γερμανικό νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

Θυμίζουμε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι διακομίσθηκε την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο της πόλης Όμσκ της Σιβηρίας, όταν ένοιωσε αδιαθεσία εν πτήσει με αποτέλεσμα το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε και το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της πόλης Τόμσκ με προορισμό την Μόσχα, να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο της πόλης Όμσκ. Το Σάββατο μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Γερμανία, ύστερα από αίτημα των συνεργατών του και των οικείων του, που υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος επικριτής του Πούτιν δηλητηριάστηκε.

Το γεγονός στάθηκε αφορμή για αξιοποίησή του από άλλους ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές της Ρωσίας, όπως ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια διαφανής έρευνα, για να διαπιστωθεί τι συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους», δήλωσε προχτές ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν κάνει επίσης και από τους ηγέτες και ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας.

Ενώ οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητούσαν το θέμα στην άτυπη συνάντησή τους στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.

Πηγή cnn.gr , Ριζοσπάστης

ag

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...