Ρωσία: Δεξαμενόπλοιο θα ενταχθεί στον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Το Πολεμικό Ναυτικό σχηματίζει το πλήρωμα για το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) Αντιναύαρχος Παρόμοβ. Αναμένεται να ενταχθεί στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας το 2020 ή τις αρχές του 2021.

Τι έλλειπε από τους στόλους του Ρωσικού Ναυτικού για την υποστήριξη των υπερπόντιων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των Ρωσικών Πολυεθνικών; Του έλλειπαν οι βάσεις και η υποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας και εκείνος του Ειρηνικού αυξάνουν την πολεμική τους εμβέλεια με τέσσερα υπερσύγχρονα Πλοία Γενικής Υποστήριξης.

Ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού, Ναύαρχος Βαλεντίν Σελιβάνοφ, είναι πεπεισμένος ότι τα νέα δεξαμενόπλοια θα χρησιμοποιηθούν κυρίως στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανεβο-κατεβαίνοντας το Αιγαίο φροντίζει να διατηρεί σταθερά στην Ανατολική Μεσόγειο τουλάχιστον δύο μεγάλα πλοία επιφανείας (κορβέτες ή φρεγάτες) και δύο συμβατικά υποβρύχια (Ντιζελοκίνητα). Όσο οι ρωσικές επενδύσεις σε πηγές και δρόμους μεταφοράς ενέργειες επεκτείνονται, αυξάνονται και οι πολεμικοί ανταγωνισμοί με το ΝΑΤΟ.

Η Σοβιετική Μεσογειακή μοίρα είχε τέσσερα δεξαμενόπλοια για την τροφοδοσία πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων ντίζελ. Δεν είναι πάντα δυνατή η απόκτηση του απαραίτητου καύσιμου σε ξένο λιμάνι. Εκτός αυτού, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας είναι προσαρμοσμένοι σε οικιακά καύσιμα ντίζελ ή μαύρο λάδι. Υπάρχει κίνδυνος τα ξένα λιμάνια να μην δεχθούν τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Ένα δεξαμενόπλοιο είναι απαραίτητο σε αυτήν την περίπτωση.

Βαλεντίν Σελιβάνοφ

Ο τελευταίος σοβιετικός αρχηγός του Ναυτικού αντιλαμβάνεται την πολεμική ταχτική… μόνο που του λείπει μια παράμετρος στις εκτιμήσεις του. Σήμερα το Ρωσικό Ναυτικό «προβάλει τη σημαία» (του… Αγ. Ανδρέα), όπου επενδύουν οι ρωσικές πολυεθνικές. Πατρίδα έχει τα συμβόλαια όπως ακριβώς το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε τέσσερα μικρά δεξαμενόπλοια το 2014-2015. Τα πρώτα δύο πλοία κατασκευάζονται στο Νίζνι Νόβγκοροντ για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Άλλα δύο βρίσκονται υπό κατασκευή στο Βλαδιβοστόκ για το στόλο του Ειρηνικού. Το δεξαμενόπλοιο (ΠΓΥ) Αντιναύαρχος Παρόμοβ ξεκίνησε την κατασκευή του την 1η Σεπτεμβρίου 2016.

Τα πλοία μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών. Μεταφέρουν υγρό και ξηρό φορτίο και επιβάτες. Μπορούν να αντλήσουν καύσιμο και πετρέλαιο σε πλοία σε ανοιχτή θάλασσα και να φορτώσουν μεγάλα φορτία σε βαρέλια, κουτιά και εμπορευματοκιβώτια.

Το νέο δεξαμενόπλοιο μπορεί να περιπολεί ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες. Τα πλοία αυτά μπορούν να λειτουργούν σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος, συμπεριλαμβανόμενων των βόρειων. Μπορούν να λειτουργήσουν στις Αρκτικές θάλασσες σε πάγο 0,6-0,8 μέτρων.

Μπορούν να ταξιδέψουν στη Βόρεια Θάλασσα και να συμμετάσχουν σε επιστημονικές αποστολές της Αρκτικής. Μπορεί να αναλάβει καθήκοντα διάσωσης σε περιοχές αλιείας, υπεράκτιες αποθέσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και να δεχθεί αεροπορική υποστήριξη, καθώς διαθέτει ελικοδρόμιο για το Ka-27 στην πρύμνη.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το δεξαμενόπλοιο μπορεί να σώσει ναυτικούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Μπορεί να σηκώσει ένα σκάφος, να αντλήσει νερό και να το ρυμουλκήσει σε ένα κοντινό λιμάνι. Το δεξαμενόπλοιο διαθέτει αντλίες και πίδακες νερού για να σβήσει τη φωτιά.

Το “Αντιναύαρχος Παρόμοβ” δεν είναι μεγάλο και έχει εκτόπισμα 3500 τόνους. Έχει μήκος 75 μέτρα και πλάτος 15,4 μέτρα. Το πλήρωμα αποτελείται από 24 άνδρες και μπορούν να φιλοξενηθούν τουλάχιστον άλλα οκτώ άτομα.


Οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με Ρωσία εκτοξεύουν τους πολεμικούς προϋπολογισμούς των ιμπεριαλιστών και των «μικρότερων παικτών». Από τις πολεμικές προπαρασκευές των ιμπεριαλιστών και των «μεντεσέδων» τους μόνο να χάσουν έχουν οι λαοί. Φτώχεια, αίμα, ξεριζωμένοι… αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν οι ανταγωνισμοί τους.

Με πληροφορίες από: navalnews

Δείτε ακόμα...