Ρωσία: Διευρύνθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα τους πρώτους δύο μήνες του 2023

Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας διευρύνθηκε φθάνοντας τα 2,58 τρισ. ρούβλια τους πρώτους δύο μήνες του έτους καθώς η Μόσχα αύξησε δραστικά τις δαπάνες εν μέσω μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο και το αέριο, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο ήταν κατά 46,4% χαμηλότερα φθάνοντας τα 947 δισ. ρούβλια την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού να έχουν μειωθεί για τον μήνα κατά 24,8%.

Οι δαπάνες ήταν κατά 51,5% μεγαλύτερες τους πρώτους δύο μήνες του 2023, στα 5,74 τρισ. ρούβλια. Την ίδια περίοδο πέρυσι, η Ρωσία είχε καταγράψει πλεόνασμα 415 δισ. ρουβλίων.

Το υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε να δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού πέρυσι. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως το μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στα 821 δισ. ρούβλια τον Φεβρουάριο από το ρεκόρ των 1,76 τρισ. ρουβλίων που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο. Η συγκράτηση του ελλείμματος μπορεί να απαλύνει τις ανησυχίες της αγοράς για μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει πως μια περαιτέρω διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ρωσίας μπορεί να την αναγκάσει να αυξήσει τα επιτόκια από τα σημερινά επίπεδα του 7,5%. Η κεντρική τράπεζα θα ορίσει το επόμενο ύψος των επιτοκίων στις 17 Μαρτίου.

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ανακατευθύνει τις εξαγωγές πετρελαίου από την Ευρώπη, κυρίως προς την Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία, που έσπευσαν να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο, παρά το πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι που αποφάσισε η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) στο ρωσικό αργό.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως η Ρωσία κατάφερε να πουλήσει πετρέλαιο πάνω από το δυτικό πλαφόν τιμής, αμβλύνοντας την επίδραση των περιορισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...