Ρωσία: Διπλωματικές κινήσεις για την πανδημία και την ευρύτερη περιοχή

Ρωσία Μόσχα Κρεμλίνο
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Χτες υπήρξαν διπλωματικές επαφές της Ρωσίας με άλλες χώρες, όπως με την Κίνα, την Γερμανία,  την Τουρκία και το Ιράν.

Κίνα

Οι δύο πρόεδροι Πούτιν και Τζινπινγκ σε τηλεφωνική τους συνομιλία, καταδίκασαν τις απόπειρες πολιτικοποίησης της πανδημίας, υπονοώντας τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τους οποίους η Κίνα δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα για την εμφάνιση του κορονοϊού. Εξέφρασαν την στενή τους συνεργασία και ότι αυτή, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επιδημίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με την κεντρική τηλεόραση της Κίνας, δήλωσε ανάμεσα σε αλλά, ότι η Κίνα θα παράσχει σταθερή βοήθεια στη Ρωσία για την αντιμετώπιση του ιού. Η Κίνα ήδη έχει αποστείλει ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, συνδράμει ενεργά την Ρωσία στο να πραγματοποιεί αγορές ιατρικών ειδών στην Κίνα.Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, εξήρε την συνεισφορά της Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και ότι συνεχίζουν την στενή συνεργασία.

Γερμανία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Λαβρόφ και Μαας , ζήτησαν την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω του κορονοϊού. Τάχθηκαν υπέρ των κοινών διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της και ότι είναι απαράδεκτη η πολιτικοποίηση της. Επίσης, συζήτησαν για την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία και συμφώνησαν να λάβουν υπόψη τους την πορεία εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, κατά την διάρκεια προετοιμασίας της διάσκεψης των ΥΠΕΞ του σχήματος των τεσσάρων της Νορμανδίας (Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία ). Συζήτησαν επίσης και θέματα διεθνούς συνεργασίας. Η συνομιλία, έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.

Τουρκία

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του, συζήτησαν χτες για την ενίσχυση των κοινών προσπαθειών στον τομέα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, τη Συριά , τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και σε άλλους τομείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.Οι πρόεδροι, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Συρία, την εφαρμογή των συμφωνιών για την αποκλιμάκωση στη ζώνη της Ιντλιμπ και να τηρηθούν οι αρχές της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Ιράν

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιρανικής προεδρίας, ο πρόεδρος Χασάν και ο πρόεδρος Πούτιν, συζήτησαν για την πανδημία και την κατάσταση στη Συρία. Ο πρόεδρος του Ιράν αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την πανδημία, για τα περιφερειακά ζητήματα και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας. Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ανάμεσα στα αλλά ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης διευθέτησης στην Συρία.

Να σχολιάσουμε ότι πριν λίγες μέρες, το ΝΑΤΟ τόνισε, η πανδημία να μη γίνει μέσο αξιοποίησης από ανταγωνιστές (Ρωσία, Κίνα) για οικονομική και πολιτική επιρροή τους σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Καλώντας τα κράτη μέλη του να δημιουργήσουν δικές τους υποδομές και επάρκεια παραγωγής τέτοιων υλικών. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί την Κίνα για διασπορά του ιού, λόγω μη έγκαιρης διεθνούς ενημέρωσης.

Σε αυτό το φόντο, οι κινήσεις της Ρωσίας με τους συνομιλητές της, είναι μια έμμεση απάντηση σε αυτά. Τα εγχώρια αστικά συμφέροντα, συμφέροντα. Οι αστικές τάξεις, δεν παίζουν με αυτά… και πολύ περισσότερο σε μια περιοχή που οι ανταγωνισμοί οξύνονται και η διαπάλη για το ποιος θα είναι η παγκόσμια ηγετική δύναμη, καλά κρατούν.

Πηγή: [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...