Ρωσία: Εκδιώκει διπλωμάτες καθώς αυξάνονται οι εντάσεις σε διαμαρτυρίες υπέρ του Ναβάλνι

Διαδηλώσεις υποστηρικτών του Ναβάλνι

Η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση διπλωματών από τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Πολωνία, κατηγορώντας τους ότι συμμετείχαν σε παράνομες διαμαρτυρίες τον περασμένο μήνα ενάντια στη φυλάκιση του κριτικού Κρεμλίνου, Alexey Navalny.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θεώρησε τις ενέργειες των διπλωματών απαράδεκτες και ότι αναμένει από τους διπλωμάτες των χωρών να «ακολουθήσουν αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» στο μέλλον, καθώς οι εντάσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης αυξάνονται .

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο απροσδιόριστος αριθμός ατόμων που «συμμετείχαν σε παράνομες διαμαρτυρίες κηρύχθηκαν ως πρόσωπο non grata» και «διέταξε να εγκαταλείψουν τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον».

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του ανώτατου διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζοσέπ Μπορέλ, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Ο Μπόρελ «καταδίκασε έντονα» τη δράση, δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ η Σουηδία το χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμο».

Η φυλάκιση του Navalny προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και καταδίκη σε εθνικό επίπεδο από την ΕΕ και από πολλά δυτικά έθνη, με έκκληση για αύξηση των κυρώσεων στη Ρωσία. Η Μόσχα έχει μέχρι στιγμής ξεπεράσει την ξένη κριτική ως εξωτερική παρέμβαση, κατηγορώντας τη Δύση για υστερία και διπλά πρότυπα.

Ο Μπόρελ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δεσμοί του μπλοκ με τη Ρωσία είχαν πέσει σε ένα νέο χαμηλό σημείο μετά την καταδίκη του Ναβάλνι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

«Η σχέση μας είναι πράγματι σε μια δύσκολη στιγμή», είπε στον Λάβροφ, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί ΕΕ-Ρωσίας «βρίσκονται σε σοβαρή πίεση και η υπόθεση Ναβάλνι είναι ένα χαμηλό σημείο».

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...