Ρωσία: Εμπορικό πλεόνασμα 140 δισ. δολάρια το 1ο εξάμηνο 2022 παρά τις κυρώσεις

Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μόσχα, Ρωσία / Πηγή: Eurokinissi

Σε ύψος ρεκόρ, για τα δεδομένα της καπιταλιστικής Ρωσίας, έφτασε το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας για το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρά τις σκληρές και πρωτοφανείς κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ – ΕΕ και οι σύμμαχοί τους, που αποδείχθηκαν τουλάχιστον αναποτελεσματικές.

Το εμπορικό ισοζύγιο ή ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ένας πίνακας συναλλαγών που παρουσιάζει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγει μια χώρα σε σχέση με την αξία αυτών που εξάγει.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ρωσίας έφτασε τα 70,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν μεν στα 153,1 δισεκατομμύρια δολάρια από 166,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι εισαγωγές σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας στα 72,3 δισεκατομμύρια δολάρια από 88,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, το πλεόνασμα του ισοζυγίου έφτασε τα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Οι αυξανόμενες τιμές της Ενέργειας και οι άλλες εξαγωγές εμπορευμάτων στήριξαν τα έσοδα της Μόσχας, παρά κυρώσεις. Τον Μάιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι το Κρεμλίνο κέρδιζε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα από πωλήσεις πετρελαίου καθώς οι υψηλές τιμές του αργού αύξησαν τα έσοδα από τις εξαγωγές κατά 50%.

Οι ίδιες ακριβώς κυρώσεις ήταν και ο λόγος που μειώθηκαν οι εισαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών στη Ρωσία, κυρίως από αυτές τις χώρες που τις επέβαλαν.

Παράλληλα, οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων της Ρωσίας μετέτρεψαν το ρούβλι στο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου φέτος, παρόλο που είχε κατακρημνιστεί στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: businessinsider.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...