Ρωσία: Έως τις αρχές Μαρτίου ενδέχεται να εγκρίνουν στην ΕΕ το εμβόλιο Sputnik-V

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ενδέχεται να εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ τον Φεβρουάριο με αρχές Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου ’Aμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κιρίλ Ντμίτριεφ, μιλώντας στην εκπομπή «Βέστι» του τηλεοπτικού καναλιού «Ρωσία -1».

«Έχουμε καταθέσει τα έγγραφα για την έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που είναι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και αυτή η διαδικασία εξέτασης μπορεί να διαρκέσει τον Φεβρουάριο, ίσως έως τις αρχές Μαρτίου», δήλωσε ο Ντμίτριεφ.

Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, το εμβόλιο θα πωλείται στις χώρες του εξωτερικού στην τιμή των περίπου 10 δολαρίων (8,3 ευρώ). «Θα πωλούμε το εμβόλιο περίπου σ’ αυτήν την τιμή που έχει ορισθεί αυτή τη στιγμή. Δεν θα έχουμε σημαντικά οφέλη από τα κέρδη, αλλά απλώς προσπαθούμε να αποσβέσουμε τις επενδύσεις που έχουμε κάνει» δήλωσε.

Η γερμανική κυβέρνηση ήδη στρώνει το έδαφος για την παραγωγή του Sputnik-V στη Γερμανία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κέρδη των γερμανικών φαρμακοβιομηχανιών. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να συνδράμει στην παραγωγή του Sputnik-V πριν λάβει την άδεια από την ΕΕ. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά αποτάθηκε στη γερμανική κυβέρνηση. «Συνεργαζόμαστε επίσης και με τη Ρωσική Ομοσπονδία στα θέματα αυτά εποικοδομητικά και επί του αντικειμένου», είπε ο Σπαν.

ΕΕ: Χρήμα για εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων

Την ίδια ώρα και ενώ διαφαίνονται ολοένα και περισσότερο οι επιπτώσεις της παραγωγής των εμβολίων με το ρυθμό που επιβάλλουν τα συμφέροντα των  φαρμακοβιομηχανιών,  η Κομισιόν προτείνει στις χώρες μέλη της ΕΕ, να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της κατασκευής ή αναβάθμισης εγκαταστάσεων για την παραγωγή εμβολίων, διασφαλίζοντας και με αυτό τον τρόπο την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών, που θεωρούν ως «πνευματική ιδιοκτησία»  τα εμβόλια.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση ή τη μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια. Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των εταιρειών», έγραψαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και τους αρχηγούς όλων των κρατών μελών, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» (SZ). Η επιστολή κατονομάζει τις εταιρείες Sanofi και Novartis ως παράδειγμα: «Οι δύο εταιρείες βοηθούν την εταιρεία του Μάιντς Biontech στην παραγωγή εμβολίων».

Η φον ντερ Λάιεν είχε ήδη συζητήσει τέτοιες ιδέες με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών την Κυριακή. Η πρωτοβουλία θα πρέπει να ενταχθεί στην HERA, τη μελλοντική Αρχή της ΕΕ για την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...