Ρωσία – Επέτειος Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης: Καπηλεία της θυσίας εκατομμυρίων ανθρώπων για να δικαιολογηθεί ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Να καπηλευτεί τη θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων από όλους τους λαούς της ΕΣΣΔ, για να δικαιολογήσει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας, επιχείρησε ο Ρώσος προέδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στην έναρξη της καθιερωμένης παρέλασης στη Μόσχα για την επέτειο της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στις 9 Μάη του 1945.

Την 77η επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης αξιοποίησαν όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που συγκρούονται στην Ουκρανία για να «ντύσουν» με προσχήματα τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων για σφαίρες επιρροής, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Ο Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με επίκεντρο την Ουκρανία και την ανατολική Ευρώπη από τη Βαλτική ως τη Μαύρη θάλασσα. Σημείωσε ότι ο κίνδυνος ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος να επεκταθεί και να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια σύγκρουση, μέρα με τη μέρα αυξάνει και ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αποφευχθεί «η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν απαραίτητο και «χρονικά κατάλληλο» μέτρο, επειδή η Δύση «προετοιμαζόταν για εισβολή στη γη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», επομένως με την εισβολή «η Ρωσία έκανε προληπτική απόκρουση στον εισβολέα», προσθέτοντας πως όλα τα στοιχεία αποδείκνυαν ότι είναι αναπόφευκτη η αντιπαράθεση.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ως μια «προφανή απειλή για τη Ρωσία» που προσπαθούσε να δημιουργήσει απειλές στα σύνορα της Ρωσίας. Οπως είπε, τον περασμένο χρόνο υπήρξαν εντάσεις με άλλα ευρωπαϊκά έθνη και το ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι η Ρωσία «προέτρεψε την Ευρώπη να βρει έναν δίκαιο συμβιβασμό, αλλά δεν ήθελαν να μας ακούσουν».

«Στο Κίεβο έλεγαν ότι μπορεί να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ άρχισε να εξερευνά τα εδάφη που ήταν κοντά μας και αυτό έγινε προφανής απειλή για τη χώρα μας και για τα σύνορά μας. Όλα μας έλεγαν ότι υπάρχει ανάγκη να πολεμήσουμε», σημείωσε. «Καλέσαμε τη Δύση για διάλογο, αλλά δεν ανταποκρίθηκε», συμπλήρωσε.

Σε μια προσπάθεια να παρομοιάσει τον μεγαλειώδη, ηρωικό αγώνα του σοβιετικού λαού κατά της ναζιστικής Γερμανίας και άλλων καπιταλιστικών κρατών, με τη σημερινή ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία για τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλιακών ομίλων, ο Πούτιν συνεχάρη τους βετεράνους για την ημέρα της «μεγάλης νίκης», αλλά και τους «εθελοντές» και τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν για το Ντόνμπας.

Επικαλέστηκε σήμερα τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την σοσιαλιστική πατρίδα, για να παροτρύνει τον στρατό να νικήσει στην Ουκρανία.

«Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», και «σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας», τόνισε, αναφέροντας πως δεν επετράπη στους βετεράνους των ΗΠΑ να πάρουν μέρος στην παρέλαση.

Στη Μόσχα και σε πολλές άλλες ρωσικές πόλεις έγιναν πορείες του λεγόμενου Αθάνατου Τάγματος, με τη συμμετοχή συγγενών όσων πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κρατώντας πλακάτ με τη φωτογραφία τους.

Πορείες του Αθάνατου Τάγματος διοργανώθηκαν και φέτος σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λευκορωσία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, στη Μολδαβία, στην Αρμενία αλλά και σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, στη Χερσώνα, τη Μελιτόπολη και περιοχές του Ντονμπάς.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...