Ρωσία: «Φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας Σουηδίας

Πολεμικά Πλοία του ΝΑΤΟ SNMG2 με Σουηδικό Ναυτικό
Φώτο Αρχείου / NATO – SNMG2 – Συμμετοχή σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Σουηδίας / Πηγή: MARCOM

«Φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, χαρακτηρίζοντας τις ρωσικές ενέργειες απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης αποτελούν οι ενέργειες της Ρωσίας σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Σουηδίας, Πίτερ Χούλτκβιστ. Ο 63χρονος πολιτικός χαρακτήρισε «τη συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας» εντός των συνόρων της «στρατιωτική κλιμάκωση με την Ουκρανία». Αναφερόμενος στις ρωσικές προτάσεις ασφαλείας προς τις ΗΠΑ κατηγόρησε τη Μόσχα πως «αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο όταν αμφισβητεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης άλλων χωρών».

Ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας αμφισβητείται και απειλείται από τις ενέργειες της Ρωσίας

Πίτερ Χούλτκβιστ, Υπουργός Άμυνας της Σουηδίας (STV)

Η Κυβέρνηση της Σουηδίας σπρώχνει τη χώρα προς το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον Χούλτκβιστ, η Σουηδία θα χρειαστεί να συνεργαστεί περισσότερο με το ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως είπε, μαζί με την ΕΕ είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα πολιτικής ασφάλειας της σκανδιναβικής χώρας. «Η στρατηγική μας είναι να οικοδομήσουμε ασφάλεια μαζί με άλλους. Σήμερα είμαστε ένας αξιοσέβαστος συνεργάτης που συμβάλλει στην παροχή ασφάλειας. Αυτό που κάνουμε, είναι δική μας επιλογή και βασίζεται σε αποφάσεις του σουηδικού κοινοβουλίου. Έτσι πρέπει να παραμείνει. Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμό», διεμήνυσε ο Σουηδός υπ. Άμυνας.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον υποστήριξε ότι ήθελε να «εμβαθύνει» τη συνεργασία μεταξύ Σουηδίας και ΝΑΤΟ.

Ρωσία: Η πολιτική της «μη συμμετοχής» σε καμία συμμαχία είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή

Για δυναμική απάντηση εάν Σουηδία και Φιλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ είχε προειδοποιήσει πρόσφατα η Μαρία Ζαχάροβα.

«Είναι προφανές ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ […] θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που θα απαιτούσαν επαρκή απάντηση από τη ρωσική πλευρά», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Συμπλήρωσε ότι η πολιτική της «μη συμμετοχής» σε καμία συμμαχία, που παραδοσιακά ακολουθείται από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, θεωρείται από τη Μόσχα ως «σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη».

Νατοϊκή Άσκηση Ναρκοπολέμου στο Φινλανδικό Αρχιπέλαγος
Φώτο Αρχείου / Νατοϊκή Άσκηση Ναρκοπολέμου στο Φινλανδικό Αρχιπέλαγος – Απρίλιος 2020 / Πηγή: MACROM

Θυμίζουμε ότι η Φιλανδία φιλοξενεί σε αέρα, θάλασσα και στεριά συχνά ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα με το πρόσχημα των κοινών ασκήσεων. Δεν είναι άλλωστε άσχετη και η «αγορά του αιώνα» – όπως χαρακτηρίζεται και επικριτικά από τα Φινλανδικά μέσα – η απόφαση δηλαδή για αγορά 64 F-35 από τις ΗΠΑ. Μια απόφαση που καταχωρήθηκε ως μια νέα ήττα Γαλλίας, Γερμανίας και Σουηδίας που προωθούσαν τις δικές τους πολεμικές βιομηχανίες και τα ανταγωνιστικά (Rafale, Eurofighter και Grippen, αντίστοιχα).

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...