Ρωσία – Γερμανία: Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Σολτς για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε σήμερα Παρασκευή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνομιλίας, σύμφωνα με το Βερολίνο, ο Γερμανός ηγέτης παρότρυνε τον ομόλογό του να βρει μια διπλωματική λύση που θα περιλάμβανε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό».

Το Κρεμλίνο είπε ότι η επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα της γερμανικής πλευράς και ότι ο Πούτιν προέτρεψε το Βερολίνο «να επανεξετάσει τις προσεγγίσεις του στο πλαίσιο των ουκρανικών γεγονότων». Ο Πούτιν είχε επιστήσει την προσοχή στην «καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας» και πρόσθεσε ότι το Κίεβο απέρριψε εντελώς την ιδέα των συνομιλιών, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτες και αναγκαίες» απέναντι στις «προκλητικές επιθέσεις του Κιέβου», ενώ, σχετικά με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική δήλωσε ότι «χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα» για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», στην οποία θα πρέπει «να επιτραπεί στην Μόσχα να συμμετάσχει».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία παραμένει υπό πίεσιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας. Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν «να παραμείνουν σε επαφή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters, AFPΕτικέτες: ,

Δείτε ακόμα...