Ρωσία: H Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει την «εδαφική πραγματικότητα» για να υπάρξει ειρήνη

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί θετικά αν το Κίεβο είναι έτοιμο να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά για να γίνει αυτό η Ουκρανία πρέπει να δεχθεί τις «εδαφικές πραγματικότητες» της κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι το Κίεβο πρέπει να δώσει μια σαφή απάντηση στις προτάσεις της Μόσχας ότι η Ουκρανία θα δεχθεί το καθεστώς της «αδέσμευτης» χώρας και της χώρας «χωρίς πυρηνικά», προκειμένου να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.

«Η προσέγγιση της Ρωσίας παραμένει η ίδια. Μια μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να καθορίζει το καθεστώς της Ουκρανίας ως μιας ουδέτερης, αδέσμευτης και χωρίς πυρηνικά χώρας η οποία θα πρέπει να αναγνωρίσει τις υπάρχουσες εδαφικές πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένου του υφιστάμενου καθεστώτος της Κριμαίας, όπως επίσης και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Νοτνέτσκ και Λουχάνσκ» μετέδωσε το Interfax επικαλούμενο δήλωση του Ρουντένκο.

Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία έχουν σταματήσει από τότε που οι πρώτοι γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών κατέρρευσαν, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο Ρουντένκο επέρριψε επίσης την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η Δύση «έχει απαγορεύσει στο Κίεβο να διαπραγματευθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...