Ρωσία: Η Gazprom παρατείνει κατά μία ημέρα το κλείσιμο του Nord Stream 1

Την παράταση του διαστήματος κατά το οποίο θα είναι κλειστός ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, ανακοίνωσε σήμερα η Gazprom.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αγωγός θα μείνει κλειστός για τέσσερις και όχι για τρεις ημέρες, προκειμένου όπως λέει η ρωσική εταιρεία να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης.

Η διακοπή της λειτουργίας θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη 31 Αυγούστου. Η επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτέμβρη, ενώ σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση θα γίνει στις 3 Σεπτέμβρη.

Όταν επανέλθει η λειτουργία, μετά δηλαδή από την ολοκλήρωση των επισκευών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, θα αρχίσουν εκ νέου οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως.

Μέχρι σήμερα ο αγωγός λειτουργούσε στο 20% της χωρητικότητάς του. Η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι 167 εκατομμύρια. κυβικά μέτρα ανά ημέρα.

Διακόπτει παραδόσεις φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie

Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει πλήρως από την Πέμπτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie, λόγω της αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.

Η διοίκηση της Engie έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δείτε ακόμα...