Ρωσία: Η Μόσχα θα διευρύνει την «ουδέτερη ζώνη» στην Ουκρανία, αν το Κίεβο λάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Αμερικανικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Η Ρωσία θα χρειαστεί να απωθήσει πιο μέσα τις ουκρανικές δυνάμεις και να επεκτείνει αυτό που αποκαλεί «ουδέτερη ζώνη», αν το Κίεβο παραλάβει προηγμένα συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACM από τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Λευκός Οίκος είπε πως προμήθευσε το Κίεβο με έναν τύπο πυραύλων ATACM που μπορούν να πλήττουν στόχους μέχρι και 165 χιλιόμετρα μακριά. Όμως ένα νέο πακέτο που ετοιμάζεται τώρα έπειτα από την έγκριση ενός νομοσχεδίου από το Κογκρέσο αναμένεται να περιλαμβάνει έναν τύπο πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, 300 χλμ. Επίσης οι ATACM τοποθετούνται πάνω σε φορτηγά και μπορούν να πετούν με ταχύτητα τριών Μαχ, σημαντικά μεγαλύτερη από τους βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους κρουζ που βρίσκονται σήμερα στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε προχθές, Δευτέρα, πως το Κίεβο θα παραλάβει μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACM.

Απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η θέση της Ρωσίας για το θέμα, την οποία έχει διατυπώσει αρκετές φορές, δεν έχει αλλάξει.

“Τίποτα δεν αλλάζει ως προς αυτό”, είπε ο Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ο μοναδικός τρόπος να προστατευθεί το ρωσικό έδαφος από τις ουκρανικές επιθέσεις –το οποίο όπως λέει περιλαμβάνει τέσσερις περιοχές τις οποίες η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία– είναι να έχει μια «ουδέτερη ζώνη» έτσι ώστε τα ουκρανικά πυρά να μην φθάνουν σε ρωσικό έδαφος.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε πέρυσι πως οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο προσπαθώντας να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις ακόμη πιο μέσα από τα σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...