Ρωσία: Η Ουκρανία κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος με αμερικανικούς ή γαλλικούς πυραύλους, δηλώνει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν-76 που συνετρίβη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία την Τετάρτη καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, είτε σκοπίμως, είτε κατά λάθος.

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι Ουκρανοί γνώριζαν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, όπως έχει υποστηρίξει από την αρχή του συμβάντος η Μόσχα. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών του ουκρανικού στρατού γνώριζαν ότι μεταφέραμε 65 στρατιώτες (σ.σ. Ουκρανούς) στο αεροσκάφος. Το κατέρριψαν, κατά λάθος ή επίτηδες, αλλά αυτοί το έκαναν», δήλωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι το αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί από ρωσικά «φίλια πυρά» επειδή τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας που τα εμποδίσουν να επιτίθενται σε δικά τους αεροπλάνα.

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας των ρωσικών αρχών θα δημοσιευθούν μέσα σε δύο με τρεις ημέρες, αλλά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν το αεροσκάφος ήταν αμερικανικοί ή γαλλικοί.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε ταυτότητες Ουκρανών και ανθρώπινα μέλη με τατουάζ από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους.

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι ανθρώπινα μέλη περισυλλέγονται και στέλνονται για γενετικές αναλύσεις και ορισμένα από αυτά έφεραν διακριτικά τατουάζ όπως αυτά που έχουν αιχμάλωτοι Ουκρανοί που είχε ανακρίνει η Ρωσία. Η Επιτροπή τόνισε ότι στοιχεία που συλλέχθηκαν περιελάμβαναν επίσης «ταυτότητες Ουκρανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην συντριβή, που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, καθώς και συνοδευτικά έγγραφα από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...