Ρωσία: Η Wagner θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της σε Μαλί και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δηλώνει ο Λαβρόφ

Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η Wagner θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης δεν θα επηρεάσει τη σχέση της Μόσχας με τους συμμάχους της.

Τα μέλη της Wagner εργάζονται στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «ως εκπαιδευτές. Αυτή η δουλειά ασφαλώς και θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θεώρησε ότι η Ευρώπη και η Γαλλία «εγκαταλείποντας την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μαλί», οδήγησαν αυτές τις χώρες να στραφούν στη Ρωσία και την Wagner για να έχουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές και να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των ηγετών των χωρών αυτών».

«Υπήρξαν πολλές κλήσεις (από ξένους εταίρους) στον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν… για να του διατυπώσουν την υποστήριξη τους», είπε. «Με συνεργάτες και φίλους όχι (σ.σ δεν αλλάζει τίποτα). Όσο για τις άλλες (χώρες), ειλικρινά, δεν με νοιάζει. Οι σχέσεις με τη συλλογική Δύση έχουν καταστραφεί (…)», τόνισε ο Λαβρόφ.

Wagner: Λειτουργούμε κανονικά

Το αρχηγείο της ΅Wagner που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί «κανονικά». «Παρά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, το Κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί ‘κανονικά’, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές εντός της Wagner ανέφεραν ότι η ομάδα συνεχίζει να στρατολογεί μισθοφόρους σε διάφορες περιοχές.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της επιτροπής Νομοθεσίας της κρατικής Δούμας (κάτω βουλής), Πάβελ Κρασενίννικοφ, ανακοίνωσε ότι οι καταδικασθέντες από τα ρωσικά δικαστήρια δεν θα μπορούν πλέον να στρατολογούνται από «ιδιωτικές στρατιωτικές οργανώσεις» όπως η «Βάγκνερ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...