Ρωσία – Ινδία: Ο Λαβρόφ συζητά για την ασφάλεια και το εμπόριο με τον Ινδό ομολογό του

Πηγή: Ria Novosti

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε σήμερα συνομιλίες με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ στο Νέο Δελχί, μία ημέρα πριν συμμετάσχει στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 20 (G20), όπως δήλωσαν Ινδοί και Ρώσοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, κατά τη συνάντησή τους που διήρκησε μια ώρα, οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάσταση της ασφάλειας στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και συζήτησαν θέματα που αφορούσαν τη χρήση των τοπικών νομισμάτων για τον διακανονισμό των εμπορικών τους συναλλαγών.

Ο Λαβρόφ συνάντησε επίσης τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και αναμένεται να συναντήσει τους ομολόγους τους από την Κίνα, το Μπαγκλαντές και τη Νότια Αφρική αργότερα σήμερα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

«Θα παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας που έχουν εποικοδομητική στάση στην G20 να στραφούν σε εθνικά νομίσματα, να ευθυγραμμίσουν τους μηχανισμούς εκκαθάρισης και διακανονισμού και να δημιουργήσουν ανεξάρτητα σχέδια ασφάλισης και διόδους μεταφοράς», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Νέο Δελχί ενόψει των συναντήσεων. «Θα περιγράψουμε με λεπτομέρειες τις ενέργειες της Ρωσίας να μειώσει αυτές τις απειλές και να διαφοροποιήσει τους ξένους οικονομικούς δεσμούς της και τους διαδρόμους μεταφοράς».

Η Ινδία δεν έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ επιδιώκει διπλωματική λύση και αυξάνει σημαντικά τις προμήθειές της σε ρωσικό πετρέλαιο.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Λαβρόφ είχε στόχο να συναντήσει τουλάχιστον επτά υπουργούς Εξωτερικών σήμερα πριν από το δείπνο στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι από 40 χώρες.

«Η συνάντηση της G20 έδωσε στη Ρωσία την ευκαιρία να έχει απευθείας επαφές με πολλές χώρες που επιθυμούν και επιλέγουν να συνεχίσουν το εμπόριο με τη Ρωσία», δήλωσε ο αξιωματούχος, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...