Ρωσία – ΗΠΑ: Διάταγμα Πούτιν για κατάσχεση αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων

Διάταγμα που επιτρέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ στη Ρωσία υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συνεδρίαζαν με θέμα την αξιοποίηση ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων σε ΕΕ και ΗΠΑ για χρηματοδότηση της Ουκρανίας με δανεισμό 50 δισ. δολαρίων.

Η Ρωσία θα έχει δικαιοδοσία επί της αμερικανικής περιουσίας, του κράτους, εταιρειών και πολιτών, στη Ρωσία και θα μπορεί να διατάσσει κατάσχεση για να αντισταθμίσει τις ζημιές από την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το διάταγμα.

Οι ρωσικές εταιρείες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία κατάσχονται μπορούν να υποβάλουν δικαστική αγωγή για να λάβουν ενδεχομένως αποζημίωση από περιουσιακά στοιχεία που εξακολουθούν να κατέχουν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και οι συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας Αμερικανών πολιτών.

Η ενέργεια του Πούτιν έρχεται την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συζητούν το σχέδιο των ΗΠΑ να χρησιμοποιηθούν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτηθεί ο στρατός της Ουκρανίας. Η αμερικανική πρόταση θα αξιοποιούσε μελλοντικά έσοδα που θα προέρχονταν από κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους περίπου 280 δισ. δολαρίων – τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται ακινητοποιημένα στην Ευρώπη. Η πρόταση θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 50 δισ. δολάρια από μελλοντικούς τόκους και έσοδα των ρωσικών κεφαλαίων.

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να λάβουν τελική απόφαση στη σύνοδο κορυφής της 13ης-15ης Ιούνη.

Το διάταγμα Πούτιν δίνει εντολή σε μια ρωσική κυβερνητική επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις να καταρτίσει έναν κατάλογο περιουσιακών στοιχείων, τίτλων και δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που ανήκουν στην αμερικανική κυβέρνηση ή σε πολίτες της και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον καθορισμό μελλοντικών αποζημιώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...