Ρωσία- ΗΠΑ: Κλιμάκωση της έντασης για τα πυρηνικά όπλα

ΗΠΑ - Ρωσία - Πυρηνικά

Από το Φεβρουάριο, το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι ξεκίνησε περιπολίες με υποβρύχιο που διαθέτει W76-2, μια έκδοση χαμηλής αποδοτικότητας της πυρηνικής κεφαλής που παραδοσιακά χρησιμοποιείται πάνω τον πύραυλο Trident.

Την περασμένη Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπ. Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως αυτή η κίνηση “αυξάνει τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης.” Ενώ συμπλήρωσε πως “Τέτοιες κινήσεις είναι η βάση για αμοιβαία χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία”.

Ξεκαθάρισε δε,  ότι “Θα ήθελα να τονίσω ότι οποιαδήποτε επίθεση από τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας πυραύλους από τα υποβρύχια της ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους, θα θεωρηθεί ως πυρηνική επίθεση και θα απαντηθεί ανάλογα. Όσοι θέλουν να επενδύσουν στην ευκινησία του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα, τέτοιες κινήσεις θα θεωρηθούν ως βάσιμη αιτιολογία για πυρηνικά αντίποινα”.

Θυμίζουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε δηλώσει από το 2018 “Γιατί να θέλουμε ένα κόσμο χωρίς τη Ρωσία;” τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Ρωσία προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν απειληθεί.

Πηγή: RT

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...